Veći dio razgovora Čavušoglua i hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana odnosio se na situaciju u BiH, u koju turski ministar treba stići već danas popodne.

"Stav službene Ankare je jasan i već dugo nepromijenjen, u potpunosti podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH. Mi smo uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH. Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrasni”, kazao je Čavusoglu, koji bi se tokom boravka u BiH trebao sastati sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, kojeg RS ne priznaje, te sa članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. 

Turski ministar najavio je jačanje dijaloga u sklopu mehanizma trostrukog savjetovanja između Zagreba, Sarajeva i Ankare, o čemu će razgovarati i u BiH.

"Vidimo da u zadnje vrijeme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu", naglasio je Čavušoglu, koji je  najavio "skori dolazak" turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana Hrvatskoj.