Iako je Sretoja Vujanović, načelnik policije u Prijedoru zabranio mirnu šetnju ulicama Prijedora do glavnog trga i dozvolio organizatorima sat vremena okupljanja na trgu Majora Zorana Karlice, građani su sa bijelim trakama na rukama prošetali centrom do samog trga gdje je održan mirni skup kojem je između ostalog prisustvovao i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, a kojem nije dozvoljeno da da izjavu.

"Možete odati počast, ali ovdje nemojte davati izjave", rekao je Novaliću Fikret Bačić, predsjednik Udruženja ubijene djece u Prijedoru, nakon što se Novalić spremao da da izjavu.

Sam Bačić, istakao je da ubijena djeca iz Prijedora još nemaju svoj spomenik te da niko u Gradskoj upravi nije izrazio protivljenje da se on izgradi, ali da mnogi traže načine da se realizacija uspori i oteža.

"Nisu bili protiv njega, ali nisu ništa uradli ni da se napravi. Pokušali su nam podvaliti zajednički spomenik za svu ubijenu djecu Drugog svjetskog rata s imenima 102 ubijene djece Prijedora kako bi se smanjila strahoda i tragedije. U srcu su nam sva djeca koja su stradala ali ne možemo se složiti s ovim prijedlogom", reka je Bačić.

Inače, obilježavanje "Dana bijelih traka" kojima se odaje počast za 3.176 ubijenih od čega 102 djece, već godinama je predmet spora jer iz Republike Srpske negiraju da se to desilo, odnosno da je građanima koji nisu bili sprske nacionalnosti bilo naređeno da nose bijele trake oko ruke, kako to tvrde Bošnjaci u Prijedoru.