On je, kako se navodi, 14. juna prošle godine u Zenici, s ciljem da dođe do novca, sa svog mobilnog telefona kreirao lažni profil na Facebooku pod nazivom Emir Smajic, koji je verifikovao putem svog telefonskog broja.

"Zatim je s tog profila 25. jula prošle godine oko jedan sat ozbiljno zaprijetio korisniku profila na Facebooku naziva H.A., zahtijevajući da mu ovaj uplati 300 KM putem X bona", ističe se u optužnici.

Dodaje se da je putem aplikacije Facebook Messenger poslao više poruka prijetećeg sadržaja, namjeravajući da prisili H.A. da to i uradi.

"Pisao mu je: 'Poznajem ja tebe vrlo vrlo dobro', 'Reci kad si slobodan da se vidimo', 'Znači, naći ću te u rupi mišijoj' 'Zapamti eto', 'Kad ne može finim, može ružnim'", ističe se u optužnici, a potvđeno je "Nezavisnim novinama".

Sudeći prema optužnici, optuženi je zatražio od žrtve da nikome ne govori šta mu ovaj piše.

"Napisao mu je: 'A samo ikom riječ progovori ili me obriši itd., pozorište je vrlo blizu, a i stan tvoj, znaš dobro ti ko sam, samo reci gdje se nalaziš tačno da znam gdje ću doći.' Pisao mu je i: 'Finim sve možemo skontat i dogovorit, bez da iko išta zna, a ako sazna, tek je onda problem veliki', kao i: 'Znači radit ćeš kako ti kažem, znam i šta si i ko si, je l' ti trebam sliku poslat jednu, trenutnu'", navodi se u optužnici.

Potom je primalac spornih poruka počeo da se žali na svoju situaciju, pa i zdravstveno stanje.

"H.A. mu je odgovorio: 'I ja sam s...an, od 19. marta ne radim, puk'o sam od politike i svega, dobio dijabetes i imam 62 kg', na što mu je Sadibašić odgovorio: 'Ma to me ne zanima bolan uopšte, shvataš, mrak će te pojest'", ističe se u optužnici.

Nakon toga mu je H.A. odgovorio da u životu nije dobio ovakve poruke.

"Potom mu je Sadibašić ponovo zaprijetio: 'Nisi nikad ni naletio na koga si trebao, sad jesi, 300 KM ćeš mi naći, kako ne znam, otići ćeš na trafiku, do 12 h mogu čekati", navodi se u optužnici.

H.A. se nakon toga, kako se navodi u optužnici, požalio da nema šanse da nađe toliko para.

"Muamer je nastavio: 'Ok, naći ćeš itekako, završeno'", ističe se u optužnici.

Potom se, dodaje se, H.A. usprotivio, te naveo da ovakva komunikacija ne može biti nastavljena.

"Sadibašić je odgovorio: 'Nemoj se natezati sa mnom', uslikao svoj spolni organ i poslao mu sliku, a nakon toga i napisao: 'Da znaš šta te čeka', 'Do 12 h imaš rok otići na trafiku, uzeti X bon od 300 KM, uslikati mi i poslati, da kiriju platim', pri čemu je poslao sliku X bon koda, te pojasnio: 'Ovako to izgleda'", navodi se u optužnici.

To je H.A., kako se dodaje, doživio kao ozbiljne prijetnje, te je slučaj prijavio policiji u Zenici.