"Danas smo svi ujedinjeni kao i tog dalekog maja 1945. godine. Deveti maj je naše zajedničko pamćenje i naš ponos", poručio je Kalabuhov u video poruci.

Podsjetivši da je na današnji dan prije 77 godina nacistička NJemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu i da je na zgradi Rajhstaga u Berlinu postavljena sovjetska zastava, Kalabuhov je istakao da se 9. maja 1945. godine desilo ono za čime su čeznuli svi narodi Evrope - proglašena je pobjeda nad fašizmom.

Ruski ambasador je istakao da se danas odaje počast i izražava beskrajna zahvalnost precima, dodajući da je zahvaljujući njihovoj junačkoj hrabrosti, odanosti, ljubavi prema otadžbini i vjeri u pravdu dobijeno sveto pravo na mir, slobodu i budućnost.

"To su iste osobine, tipične za ruski narod, koje danas pokazuju naši vojnici u nepomirljivoj borbi protiv novog žarišta fašizma u Evropi i to u neposrednoj blizini naših granica. Zbog svega toga nemamo moralno pravo da se odreknemo tih blaga i tih vrijednosti, radi odbrane zbog kojih su naši najdraži prolijevali krv i žrtvovali svoje živote", dodao je Kalabuhov.

On je istakao da se ne smije predati pamćenje o 27 miliona sovjetskih građana, čiji je životni put precrtao Drugi svjetski rat.

"Dužni smo da prenesemo potomcima istinitu sliku o tome šta se dešavalo tokom svih tih strašnih godina i zašto je naša sveta obaveza da ne dopustimo obnavljanje nacizma u bilo kojem njegovom obliku", naveo je Kalabuhov.