Husein Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH, poručio je da je Bajram praznik pun radosti te je vjernicima poželio da tu radost podijele sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.

"Naš najveći društveni kapital je naš komšiluk, nemojmo to nikada zaboraviti", istakao je Kavazović tokom molitve u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Nusret-ef. Abdibegović, muftija banjalučki, naveo je da se Bajramom oslikava duhovna dimenzija i vjerska narav čovjeka, što znači da se na Bajram možemo ogledati u ogledalu sopstvene duše i vidjeti koliko smo dobri, a koliko možemo biti još bolji.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, čestitao je Bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti i dodao da je tokom ramazana jačana duhovna snaga, obnavljana ljubav prema Bogu i ljudima, te dijeljena radost iftara osnažujući jedinstvo i solidarnost.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, čestitao je Ramazanski bajram uz želju da se ovaj veliki praznik proslavi u miru, dobrom zdravlju, duhovnom blagostanju i radosti.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, u čestitki je naveo da su praznici idealna prilika za posvećivanje sebi, porodici i prijateljima.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, u čestitki je poželio da ovaj veliki islamski praznik bude podstrek u njegovanju neprolaznih vrijednosti ljubavi i humanosti.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, poželio je da nas ovaj veliki praznik podsjeti na ljepotu različitosti i važnost njegovanja dobrih odnosa među ljudima, jer samo oslonjeni jedni na druge možemo prevladati sve izazove današnjice.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, čestitajući Bajram poručila je da ovaj praznik žrtve i odricanja bude nadahnuće za obnovu istinskih i neprolaznih vrijednosti i poziv za jačanje tolerancije i međusobnog razumijevanja i uvažavanja.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, poželio je da ovaj veliki praznik vjernici proslave u miru, radosti i zdravlju zajedno sa svojim porodicama i prijateljima.

Bakir Izetbegović, lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, istakao je u čestitki da su istrajnost, samodisciplina, strpljivost i saosjećajnost ojačani tokom ramazana.

Petar Đokić, predsjednik SP-a, čestitao je Bajram svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u RS i BiH, izrazivši uvjerenje da ovaj praznik predstavlja najbolju tradiciju islama i vrijednosti koje baštini.

Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, čestitao je Ramazanski bajram svim vjernicima u BiH i poželio da ovaj praznik bude podstrek za međusobno poštovanje.

U Kozarskoj Dubici podijeljeno 3.000 baklava

Članovi Udruženja mladih "Fokus" iz Kozarske Dubice podijelili su danas sugrađanima 3.000 baklava, na gradskom trgu su služili kafu, a damama je poklonjeno cvijeće za prvi dan Ramazanskog bajrama.

"Prvi dan Bajrama smo na isti način obilježili kao i 2019. godine, a virus korona nas je spriječio u namjeri da isto učinimo prošle i pretprošle godine. Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitam Bajram, uz želje da ga zajedno sa svojim najmilijima provedu u zdravlju, sreći i veselju", rekao je Nedim Krivdić, predsjednik ovog udruženja.