Predstavnici vladajućih partija u RS pružaju podršku ovom mitingu i pozivaju svoje članstvo da im se pridruži, dok je za opoziciju prikriveni organizator skupa SNSD, te smatraju da se radi o političkom skupu podrške predsjedniku ove stranke Miloradu Dodiku.

U protekla dva dana lokalni ogranci BORS pozivali su svoje članstvo da se okupi na pomenutom skupu. Marinko Gačić, koordinator za organizaciju skupa "Sloboda" za prijedorsku regiju, izjavio je da borci ne mogu dozvoliti da se oduzimaju temelji RS.

"Pozivamo sve nevladine organizacije proizašle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i sve građane i patriote RS da na mirnim protestima daju podršku zvaničnim institucijama RS", rekao je Gačić, prenosi Srna.

I BORS Kotor Varoš pozvao je članstvo i građane ove lokalne zajednice da prisustvuju skupu u Banjaluci, kako bi, kako prenosi Srna, izrazili nezadovoljstvo odlukom u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini, a isto su učinili i drugi ogranci BORS.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, kaže za "Nezavisne novine" da Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i Željka Cvijanović, predsjednica RS, podržavaju ovaj skup i da će prisustvovati, ali da neće biti obraćanja političara.

"Čuo sam iz opozicije da se SNSD krije, a SNSD se uopšte ne krije. SNSD potpuno otvoreno podržava skup koji je organizovao BORS i podržaćemo svaki takav skup kada patriotske organizacije u RS smatraju da je potrebno dići glas protiv onih izvana koji nemaju nikakav legitimitet da se miješaju u naše živote i naša prava. Ne želim ni na koji način da osuđujem ljude iz opozicije, ali koristim i ovu priliku da im kažem da bi trebalo da zajedno stanu sa svojim narodom i da zajedno poručimo onima koji poništavaju zakone za koje je glasala i opozicija, da je to što rade, nešto što je nedopustivo", rekao je on.

Petar Đokić, predsjednik SP-a, rekao je da je Izvršni odbor njegove stranke prihvatio poziv BORS na miting i pozvao članstvo SP-a i građane da prisustvuju u što većem broju tom skupu.

Đokić je naveo da se u posljednjih nekoliko godina, a posebno u posljednjih nekoliko mjeseci, RS nastoji uskratiti pravo na slobodu, dodajući da ta sloboda znači ponašanje u okviru definisanih odnosa u BiH na način dosljednog poštivanja Dejtonskog sporazuma. Rekao je da je, uz uvođenje sankcija Dodiku i Cvijanovićevoj, došlo do uvođenja sankcija i od strane Njemačke kroz uskraćivanje saradnje na projektima koji su zajednički definisani prije deset i više godina.

Anja Petrović, portparolka PDP-a, za "Nezavisne novine" je rekla da je pomenuti skup stranački i u funkciji promocije Dodikove politike.

"Mi u tom stranačkom skupu SNSD-a naravno nećemo učestvovati. PDP je odlučno protiv nametanja odluka OHR-a i RS neće i ne može odustati od insistiranja na svojim pravima, ali politika SNSD-a ne traži rješenja problema, nego smišljeno ide u eskalaciju i vuče poteze ne vodeći računa o narodu i državi. Licemjeran je poziv da se podrži vlast, ista ona koja nije podržala poziv opozicije da se izvrši rebalans budžeta čime bi se uvećao borački dodatak i koja je smišljeno upropastila posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o položaju boraca", rekla je ona.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, istakao je da vlast koristi BORS u političke svrhe.

"Umjesto da imamo skup boraca kojim bi se tražio novi zakon o pravima boraca koji grantuje pravičnost za borce, borački dodatak od pet maraka po mjesecu učešća u ratu, izmjene u oblasti invalidnina jer više od 20.000 invalida rata danas prima iznos na mjesečnom nivou od 30 maraka do sto maraka, a na prvi posao još čeka 1.660 djece poginulih boraca. Danas neko gura borce u prve redove da brane aktuelnu vlast", naglasio je Šarović.