Bogate vitaminima i mineralima, urme su idealan izbor za jutarnje snabdijevanje ovim nutrijentima. Svaka porcija urmi pruža preko tri odsto preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline. Jedan su od najbogatijih izvora gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih materija poput karotenoida i flavonoida.

Poboljšavaju funkciju mozga

Urme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri osiguravaju telu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.

Regulišu tjelesnu težinu

Urma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica s kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, urma pomaže u povećanju tjelesne težine. Istovremeno, urme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko urmi u jutarnjim satima, zajedno s toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju telesne težine.

Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Iako su bogat izvor kalijuma, urme sadrže vrlo male količine natrijuma. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Takođe pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija urmi kao dio zdrave uravnotežene ishrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija s većom izloženošću ovim bolestima.

Štite kosti

200 gr urmi pruža više od 6,5 odsto od preporučene doze kalcijuma i fosfora zajedno sa 14 odsto magnezijuma – važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture. Kalijum, vitamin K i mangan u urmama takođe su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija urmi poboljšava gustinu kostiju i može spriječiti osteoporozu.

Povoljne za trudnice i dojilje

Redovna konzumacija urmi pomaže u jačanju mišića materice i pomaže tijelu u pripremi za završnu fazu trudnoće. Nakon porođaja, djeluju kao povoljno sredstvo za dojilje i obezbjeđuju bolju laktaciju. Takođe pomažu i kod brže kontrakcije mišića materice, te omogućavaju brži oporavak, piše hayat.ba.