"U protekloj godini ovaj grant je iznosio 40 miliona maraka, a sada je za milion manji. Iz toga je očigledno kako su sredstva za naše plate umanjena, a to možda i ne bi bilo toliko bolno da grantovi za sve druge budžetske korisnike nisu povećani. Stava smo da ovakav budžet ne bi smio biti usvojen jer on nije u interesu prosvjetnih radnika, ali ni roditelja ni učenika", kazala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK.

Sindikalisti ističu kako su u vrijeme pandemije virusa korona iznijeli veliki teret te dodaju kako su, skupa s ostalim građanima, izloženi pogoršanju aktuelne socijalno-ekonomske situacije koja se ogleda u divljanju cijena i padu opšteg životnog standarda.

"Vlada je posljednjih godina učinila neke pozitivne korake kako bi se ublažilo teško stanje u obrazovanju, ali ovi posljednji postupci nisu i ne idu na čast onima koji su donijeli ovakve odluke. Očekujemo u narednom periodu sastanke s odgovornima kako bi se ispravila ovakva nepravda", kazala je Hadžićeva, dodajući kako mora postojati socijalni konsenzus o ovako važnim pitanjima.

Skupština USK će 19. aprila ove godine održati sjednicu, na kojoj će se raspravljati o ovogodišnjem budžetu. Inače, stanje u obrazovanju Unsko-sanskog kantona opterećeno je brojnim problemima, među kojima su najveći teška materijalna situacija te rapidno opadanje broja učenika u ovdašnjim školama zbog demografskih kretanja.