Iako je, piše u saopštenju, poznato da vađenje litijuma iz rudače uz korištenje kiselina može izazvati zagađenje podzemnih i nadzemnih voda u donjem toku Drine i dovesti do iseljavanja više od 200.000 ljudi iz Semberije, nadležni se ne obaziru na ovu potencijalnu katastrofu.

- Dok se u Srbiji održavaju protesti i sučeljavaju mišljenja stručnjaka, ekoloških udruženja i vlasti o kontroverznom projektu kompanije „Rio Tinto“ koja želi da eksploatiše litijum za proizvodnju baterija u blizini Loznice, na samo pola časa vožnje od tog mjesta, u Bijeljini, gradonačelnik ovog grada ćuti. Ne zanima ga što štetne emisije od prerade teških metala i drugih ruda mogu da se šire u krugu do 100 kilometara i direktno nas ugroze - navedeno je u saopštenju.

Iz Republičke stranke Srpske ističu da su ekolozi upozorili da će se, u slučaju izgradnje rudnika litijima, teško hemijski onečišćena voda zajedno sa vodom iz rijeke Jadar slivati u rijeku Drinu, što može imati negativne posljedice na floru, faunu, ali i obradivo tlo i hranu koja se proizvodi u Semberiji.

- Pozivamo gradonačelnika da što prije otvori javnu raspravu o navedenom problemu i da se, dok nije kasno, svi zajedno pridružimo borbi protiv uništavanja budućnosti naše djece - naglasili su iz RSS.