Ovo je u Okružnom sudu Banjaluka na suđenju njenom mužu Draganu Trkulji (61), optuženom za ubistvo, potvrdio Željko Karan, specijalista sudske medicine, koji je vršio obdukciju tijela i vještačenje povreda.

Kako je rekao vještak, smrt je nastupila zbog razorenja za život važnih moždanih centara usljed masivnih preloma kostiju lobanje i povrede mozga.

Kako je naveo, i ubodna rana ispod pazuha sama za sebe je teška tjelesna povreda opasna po život te je i ona sama mogla da dovede do smrti ako se pravilno i na vrijeme ne tretira.

Što se tiče povreda po rukama i po licu, one su okarakterisane kao lakše povrede, izuzev preloma falange prsta koja je teška.

Da je optuženi Trkulja u vrijeme počinjenja ovog krivičnog djela bio u stanju smanjene uračunjivosti, ali nebitno, utvrdila je vještakinja Sanja Vukadinović Stojanović, specijalista psihijatrije.

Kako je navela, Trkulja je osoba koja boluje od epilepsije od svoje šeste godine, ali ta bolest nije uticala na njegovu uračunjivost.

"Ima nizak prag tolerancije na frustracije i slabu kontrolu afektivne napetosti. Brzo zapada u afekt", navela je vještakinja.

Trkulja je u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio trijezan, potvrdila je Veselka Bjelaković, vještakinja biohemijske struke.

I vještak Zoran Obradović, forenzički genetičar, rekao je na suđenju da je pronašao DNK ubijene žene na metalnom dijelu sjekire i sječivu noža koji je koristio optuženi.

Kako je naveo, na dršci sjekire i noža bili su miješani tragovi optuženog i žrtve.

Na ovom ročištu tužilaštvo je sudu prezentovalo i prikupljene materijalne dokaze, čime je završeno izvođenje dokaza.

Prema optužnici, Trkulja je suprugu na svirep način ubio 30. maja u njihovoj porodičnoj kući u Šipovu sjekirom i kuhinjskim nožem.

Nakon toga se presvukao i otišao na pumpu popiti piće, a potom se prijavio u Policijsku stanicu u Šipovu, koja se nalazi u neposrednoj blizini pumpe.