Bilo je potrebno samo instalirati odgovarajuću platformu na krov automobila.

U Škodi kažu da je srebrni Kodiaq pretrpio je samo minimalne prepravke za slijetanje helikoptera. Promjene su djelo modelara Škoda Design odjeljenja i stručnjaka iz sektora za izradu EGV prototipa.

Zajedno su izgradili platformu pričvršćenu na krovne nosače automobila.

"To je čelična konstrukcija dizajnirana za ravnomjernu raspodjelu tereta. Pričvršćena je na krovni okvir na mjestu gdje su krovne šine normalno pričvršćene. Površina platforme izrađena je od drvenih ploča", kaže Petr Erben, jedan od modelara.

Iako helikopter Robinson R22 teži više od pola tone sa platformom za polijetanje i slijetanje, konstrukciju Kodiaqa navodno nije trebalo posebno ojačavati. Samo je ojačana zadnja osovina vozila.

Kad su sve pripreme bile završene, slijedeći korak bio je spustiti helikopter na krov.

Nakon statičkog testa, kada je helikopter jednostavno postavljen na automobil, helikopter je zatim uzletio sa iskusnim pilotom Janom Čermákom i sigurno sletio na krovnu platformu SUV-a.

Ovo nije bio prvi put da je helikopter sletio na krov jednog Škodinog automobila.

Naime, 2011. helikopter je sletio na platformu postavljenu na krov modela Yeti u jednoj od epizoda popularne BBC emisije Top Gear.

Za upravljačem Yetija bio je tadašnji voditelj emisije, Džeremi Klarkson, a kuriozitet je da je slijetanje obavljeno dok je auto bio u pokretu.