Prvo je napadač Majnca Karim Onisivo pozitivno testiran na koronu, što je bio uvod u krizu. Iako je Onisivo odmah izolovan, on je očigledno zarazio najmanje jednog igrača koji je dobio simptome korone. Nakon toga još su dva igrača i jedan član stručnog štaba testirani pozitivno. Pored toga, još osam igrača i dva člana trenerskog tima poslati su u karantin. Time su ukupno četiri igrača pozitivna na koronu, a ukupno 14 profesionalnih fudbalera je u karantinu.

Međutim, veliki problem je što se jedan igrač koji je već bio vakcinisan zarazio, tvrdi "Bild" pa je nadležna ustanova naložila karantin za sve nevakcinisane fudbalere. Samo vakcinisani su mogli nastaviti trening pred nedjeljni meč protiv Lajpciga.

Predsjednik kluba Štefan Hofman ukazuje da su statuti jasni i da klub polazi od toga da će utakmica biti održana. Prenio je da je nadležna zdravstvena služba preporučila da se trening otkaže, i čeka se na dalje mjere. Majnc ima 27 profesionalnih igrača, pa se ne očekuje da će moći da zatraži odlaganje utakmice jer statuti Bundeslige kažu da je neophodno 16 igrača za prvenstvenu utakmicu.

Zbog bojazni od nekontrolisanog širenja virusa, njemački prvoligaš Borusija Dortmund odlučio se za drastičnu mjeru - onemogućavanje ulaska na stadion osobama koje odbijaju vakcinaciju.

Ko u narednoj sezoni Bundeslige bude želio da prati utakmice na stadionu u Dortmundu moraće biti vakcinisan protiv korona virusa ili izliječen od kovida-19. Negativan test neće biti prihvaćen za ulazak na navijačke tribine.

"Vakcinacija je jedini ključ za povratak normalnosti", ocijenio je šef Borusije Hans-Joahim Vacke i dodao da prisustvo vakcinisanih ili izliječenih pruža veći stepen osjećaja bezbjednosti na stadionu.

Djeca i omladina su izuzeta od novog pravila, ali će pred utakmice morati da se testiraju. Slično pravilo uveo je i Keln. Već za prvu utakmicu kod kuće, koju igraju 15. avgusta, žele da prodaju karte prvenstveno vakcinisanim i izliječenim navijačima. Samo 1.000 od do sada planiranih 16.500 ulaznica trebalo bi da bude prodato testiranim osobama, i to prvenstveno djeci i mladima.

"Vakcinisanje je u potpunosti lična odluka koju treba poštovati, ali mi imamo odgovornost prema mnogim navijačima koji su vakcinisani", rekao je direktor kluba Aleksander Verle.

Jan Majer, direktor Hofenhajma, odbacuje model Borusije i Kelna i kaže da je to "uvođenje obavezne vakcinacije na mala vrata".

U Borusiji ostaju pri svome i navode da ako bude manje od 35 zaraženih na 100.000 stanovnika za sedam dana, na stadion u Dortmundu će moći da uđu i testirani navijači. Ali, ako se taj broj poveća, onda Borusija želi da na stadion pusti samo vakcinisane i oporavljene. Klub iz Dortmunda u junu je svoju arenu dijelom stavio na raspolaganje za vakcinaciju. Onaj ko je prihvatio tu ponudu mogao je da iskoristi priliku i da se fotografiše sa peharom. Pozivu se odazvalo skoro 3.000 ljudi. Frajburg je za 1.000 ljudi koji se ovog vikenda budu vakcinisali na frajburškom sajmu obećao besplatnu kartu za jednu utakmicu na novom stadionu kluba. Ostali klubovi Bundeslige radije bi da sačekaju po pitanju odluke o pristupu nevakcinisanim osobama na stadione. Njemačka fudbalska liga (DFL) pred početak sezone apeluje na klubove da se pobrinu za to da što je moguće više igrača bude vakcinisano, ali to nije obavezno.

"Mi smo skoro svi vakcinisani. Ima nekoliko igrača, ali ne mnogo, koji nisu vakcinisani i oni moraju svaki dan da se testiraju. Mi ipak pokušavamo da ih ubijedimo", rekao je sportski direktor Herte Fredi Bobić.