Naime, kako su objasnili, EU je pokrenula projekat vrijedan 1,55 miliona evra s ciljem prevencije radikalizacije u regionu zapadnog Balkana.

"Komisija će podržati region u prevenciji svih oblika radikalizacije u okviru pretpristupnog procesa i implementacije Zajedničkog akcionog plana za suzbijanje terorizma na zapadnom Balkanu", naglasili su oni.

Kako je za "Nezavisne novine" rečeno u Evropskoj komisiji, EU i zapadni Balkan će raditi na pet ciljeva u ovoj oblasti... Prvi se odnosi na usvajanje zakona i jačanje institucija koje treba da se bore protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Drugi cilj se odnosi na mjere prevencije nasilnog ekstremizma i terorizma kroz integraciju, rad u zatvorima i jačanje socijalnih komponenti.

Treći cilj bi trebalo da pospješi razmjenu podataka agencija u regionu i u EU, dok se u četvrtom cilju govori o sprečavanju pranja novca i razbijanju mreža za finansiranje terorističkih grupa.

Peti cilj se, kako nam je rečeno, primarno bavi direktnom zaštitom građana i infrastrukture.

Ove smjernice i ciljevi su, kako nam je objašnjeno, usvojeni na evropskim samitima u junu 2017. i junu 2018, a onda i usaglašeni sa zemljama zapadnog Balkana u maju 2018. kroz Sofijsku deklaraciju i Strategiju za zapadni Balkan Evropske komisije iz februara 2018. godine.

Izvori "Nezavisnih" su nam rekli da ove mjere indirektno imaju veze s povlačenjem SAD iz Avganistana, kako bi se preventivno djelovalo na moguće pojačano djelovanje terorista u regionu.

U najnovijem planu, kako je saopšteno na stranici Evropske komisije, želi se ojačati Mreža za povećanje svijesti o radikalizaciji, kako bi se veći broj aktivnosti sproveo u zemljama zapadnog Balkana.

"Izazovi poput brige o povratku terorističkih boraca sa stranih ratišta i članova njihovih porodica biće rješavani kroz treninge, radionice i studijske posjete koje će se organizovati i u regionu i u zemljama članicama. Cilj je da se poboljša kapacitet zapadnog Balkana da se u skladu s evropskom politikom spriječi pojava radikalizma", kažu oni.

Period implementacije će iznositi 30 mjeseci, a finansiraće se iz druge komponente Instrumenata pretpristupne pomoći.