Knjiga je objavljena u izdanju Biblioteke sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i govori o životu i radu bijeljinskog sveštenika Dimitrija Markovića.Autor Knjige, Saša Mirić, kaže da je ovo djelo izutetno značajno kako za Bijeljinu tako i za Republiku Srpsku jer se njime otima od zaborava lik i djelo prote Dimitrija koji je bio izutetno važna ličnost koja je dala značajan lični doprinos srpskom nacionalnom pokretu za oslobođenje od viševijekovne tuđinske vlasti.

Rijetki i pisani izvori u kojima se pominje Dimitrije Marković, ali ih, ipak, ima dovoljno da ova ugledna ličnost bude otrgnuta od zaborava. Jerej Nemanja Erak, bibliotekar Zvorničko - Tuzlanske eparhije istakao je da je veoma važno vratiti iz zaborava čovjeka kao što je bio Prota Dimitrije Marković jer je on obilježio nacionalno i duhovno stremljenje srba na ovim prostorima.

Recenzent Drago Vuković je, napisao da je ova knjiga veoma značajna jer sveštenik Dimitrije Marković, po onome što je radio i po autoritetu u narodu, može biti rame uz rame sa znamenitim ličnostima Semberije, poput kneza Ive i Filipa Višnjića.

 

Mirić je naglasio da ova knjiga predstavlja skromni doprinos nastojanju čitaoci sami procijene da li je prota Dimitrije zaslužio da ga se Bijeljina sjeća. Ona je treće autorsko djelo Saše Mirića, nakon knjige komentara "Sa ove strane istine" i studije "Za sve je kriv Benjamin Kalaj".

RTV  Slobomir