Osumnjičeni je, sa još jednim licem, maloljetnikom Š.D. kojeg je žrtva poznavala od ranije djevojku protiv njene volje odvezao do vikendice u Crnjelovu i prisilio da ga polno zadovolji a čin silovanja snimao mobilnim telefonom.

Zbog težine krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora, opasnosti uticaja na svjedoke i uznemiravanja javnosti, Okružno tužilaštvo je cijenilo da je pritvor osumnjičenog neophodan kako bi se istraga provela neometano.

Osnovni sud je odbio prijedlog za određivanje pritvora što je za žrtvu i njenu porodicu uticalo izrazito uznemirujuće.

Iz Fondacije „Lara“ su za Pan radio rekli da su pozvali žalbeno vijeće Osnovnog suda da pri odlučivanju o žalbi Tužilaštva, i pažljivo razmotre sve aspekte slučaja, a posebno sigurnosne aspekte oštećene Z.E. i njeno stanje usljed preživjelog nasilja.

-Silovanje je jedno od krivičnog djela koje se kvalifikuje kao djelo rodnozasnovanog nasilja koje predominantno pogađa žene zato što su žene, i spada u kriminal sa izrazitim tamnim brojkama jer veoma malo žena silovanje prijavljuje zbog izrazite sekundarne viktimizacije tokom istrage i suđenja. Mjera pritvora u ovom slučaju je i jedna od bezbjedonosnih mjera za ženu koja je prijavila silovanje i bilo bi važno da se sagleda i iz ove perspektive, kažu u Fondaciji.