Forum su organizovali AIRE centar i Ustavni sud BiH u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH, uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Tema foruma je bila "Pristup javnosti i transparentnost pravosudnog sistema - Evropski standardi i praksa u BiH", a okupili su se predstavnici Ustavnog suda BiH, Suda BiH, vrhovnih sudova iz RS i FBiH, Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i glavni i odgovorni urednici printanih i elektronskih medija.

Kako je saopšteno, o komunikacijskim praksama i važnosti jačanja povjerenja u pravosudni sistem govorili su i Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i lord Robert Rid, predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva.

"Na konferenciji je istaknuto da bez transparentnog pravosudnog sistema nema povjerenja javnosti, a predstavnici najviših sudova u BiH su izrazili spremnost da rad institucija učine transparentnijim", naglašeno je.

Usvojeno je ukupno 17 zaključaka, a podijeljeni su u sedam posebnih cjelina, od kojih se svaka bavi određenim segmentom pravosudnog sistema i odnosa s javnošću. U svim cjelinama naglašena je važnost rada s medijima i potreba otvaranja ovih institucija prema javnosti i pomaganju medijima da lakše dođu do informacija koje se odnose na pravosudni sistem.

Osim rada s javnošću, naglašena je potreba daljeg uvođenja novih tehnologija u rad pravosuđa, organizovanja obuka i distribucije promotivnih materijala, ali i pojačavanje monitoringa samog rada pravosudnih institucija, kao i njihovu komunikaciju s medijima.