Iako su, kako vole za sebe da kažu, malo društvo sa velikim srcem, ipak istrajavaju da sačuvaju kulturni i nacionalni identitet svoga naroda van matice. Međutim, poslednjih godina, u Rumuniji je primjetan negativan trend prirodnog priraštaja u srpskoj zajednici i danas je teže nego ikad sačuvati kulturni identitet.

Ljepotu folklora predstavili su i gosti iz Srbije , zemunsko kulturno društvo Jana na sceni postoji već 11 godina i okuplja oko sebe oko 120 članova.

Njih oko 300 učesnika predstavili su se domaćoj publici spletom tradicionalnih igara, a organizatori kažu da se izazov u održavanju osam godina za redom međunarodne smotre folklora krije u želji da se duhovni identitet  sačuva od zaborava, ali da se izgrade i neraskidiva prijateljstva među skudovima.

Međunarodni festival dječijeg folklora „Dvorovi 2018“ svake godine za redom u Banjskom kompleksu okupi  značajan broj folklornih društava iz zemlje i regiona, sa ciljem da kroz druženje najmlađih članova sačuvaju od zaborava igre i običaje njihovih predaka.