Haški sud saopštio je da je preminuo Gustavo Kam iz Burkine Faso, sudija petočlanog Apelacionog vijeća koje razmatra žalbe Mladićeve odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu.

Predsjednik suda Karmel Ađijus je, kako je iz Haga saopšteno kasno sinoć, umjesto preminulog sudije Kama (62) u Apelaciono vijeće imenovao sudiju Mustafu el Baja iz Maroka.

Po pravilima suda, novom sudiji mora se dati izvjesno vrijeme da se upozna s predmetom prije nego što Apelaciono vijeće nastavi s razmatranjem pravosnažne presude Mladiću.

Iz toga proizlazi, kako navodi Beta, da će donošenje i izricanje pravosnažne presude, koje je predsjednik Ađijus u posljednjem izvještaju Savjeta bezbjednosti UN-a najavio za maj, morati da bude odloženo.

Okončanje haškog procesa Mladiću već je nekoliko puta odgađano zbog pandemije virusa korona i operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut u martu prošle godine.

Mladić je posljednji put u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine za vrijeme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.