Sredstva će suštinski biti korištena u okviru IOM-ovog Plana za odgovore na krizu za 2021. godinu za BiH za izgradnju migrantskog centra "Lipa", ali će ujedno biti pokrivene i hitne potrebe najranjivijih grupa migranata.

"Austrija podržava BiH i u okviru EU koja je početkom godine najavila dodatnih 3,5 miliona evra humanitarne pomoći. Od 2018. godine EU je BiH dodijelila ukupno 89 miliona evra za upravljanje migracijama, od čega 13,8 miliona evra humanitarne pomoći", navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade je istaknuto da Austrija direktno pomaže i institucijama Unsko-sanskog kantona tako što je, pored već obimne pomoći BiH u borbi protiv pandemije kovida 19 i 200.000 evra posebno namijenjenih Društvu Crvenog krsta/križa BiH, u decembru prošle godine Kantonalnoj bolnici Bihać doniran uređaj za pi-si-ar testiranje nabavljen od UNDP-a u vrijednosti od 50.000 evra, kao i 1.000 testnih kompleta.

"BiH je odgovorna za dugoročno poboljšanje humanitarne situacije za izbjeglice na licu mjesta. Za to je neophodno upravljanje migracijama na teritoriji cijele zemlje", poručili su iz Ambasade Austrije u BiH.