Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović istakla je da je vrijednost projekta 68.438 KM, od čega je grad Bijeljina finansirao gotovo 18.000 KM, a ostatak su donatorska sredstva.

"Istraživanje je pokazalo da je u Republici Srpskoj predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno tek 23,7 odsto djece, dok taj procenat u nekim evropskim zemljama premašuje 90 odsto. Osim uključivanja mališana u predškolski sistem, predviđena je i nabavka didaktičke opreme za djecu i održavanje radionica s roditeljima", rekla je Todorovićeva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da je posredstvom projekta "Vrtić je i moje pravo" opremljena kuhinja u novom vrtiću u Ledincima.

"Gradska uprava, odnosno vrtić 'Čika Jova Zmaj' preuzeće na sebe troškove tromjesečnog boravka sedamdesetoro djece, čime želimo da nastavimo unapređenje predškolskog obrazovanja u Bijeljini i da težimo da sva djeca u budućnosti budu obuhvaćena ovim vidom obrazovanja", naglasio je Mićić.

Prema riječima direktora vrtića "Čika Jova Zmaj" Slaviše Vujanovića, u program besplatnog boravka biće uključeno 20 djece romske populacije posredstvom Udruženja "Otaharin", 20 sa liste čekanja vrtića, kao i 30 djece iz socijalno ugroženih porodica.

"Djeca uzrasta od tri do šest godina boraviće svaki dan u vrtiću na Ledincima po tri časa", pojasnio je Vujanović.

Bojana Jovanović iz Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" kaže da ovo udruženje već 10 godina sarađuje sa Gradskom upravom na projektu povećanja predškolskog obuhvata djece.

"Bijeljina je jedina lokalna zajednica koja sprovodi ovakav program. Za svako dijete je veoma važno da usvoji osnovne socijalne vještine i ovom prilikom zahvaljujem gradu na višegodišnjoj podršci koju je pružio mališanima romske populacije", dodala je Jovanovićeva.

Pedagog Danica Mojić istakla je da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Republici Srpskoj prije 10 godina iznosio tek šest odsto, te da povećanje obuhvata na 24 odsto jasno pokazuje pozitivne pomake.

"Grad Bijeljina je jedan od najboljih primjera rada na uključenju djece u predškolsko obrazovanje, što su prepznali i UNICEF, UNDP i druge organizacije. Kada je riječ o projektu 'Vrtić je i moje pravo', tokom oktobra i novembra organizovaćemo nekoliko radionica i okruglih stolova o inkluziji i značaju ranog obrazovanja", kaže Mojićeva.

Projekat "Vrtić je i moje pravo" podržan je sredstvima Finansijskog mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku saradnju Ministarstva finansija Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke RS, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH.