Na samitu ima 40 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore, kao i stotinu učesnika ekonomskog-poslovnog foruma iz Švajcarske, Srbije i Republike Srpske.

"Organizatori su uložili ogroman trud i energiju za organizaciju ovakvog događaja. Privredni odnosi Srbije i Švajcarske su razgranati i dobri", rekla je Jankovićeva na otvaranju skupa i najavila dalju saradnju sa Švajcarskom i unapređenje odnosa ove dvije zemlje.

Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj, koje je organizator "Ekspa 2018", rekao je da je ovo treći po redu samit koji ima za cilj podsticaj regionalnog povezivanja malih i srednjih preduzeća dijaspore i matice.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da ova majevička opština zajedno sa dijasporom radi od 2010. godine i ta saradnja dala je konkretne rezultate koji su doprinijeli boljem kvalitetu života stanovnika majevičkog kraja.

"Dijasporu treba njegovati i čuvati, a mi iz Republike Srspke i Srbije moramo davati podršku našim ljudima ovdje da budu još snažniji, a upravo uloga matice je da pomogne dijaspori. U rodnom kraju očekujemo da, uz naš korektan odnos, dijaspora uloži u nova radna mjesta, a upravo smo to uspjeli u Loparama", rekao je Savić i dodao da nekoliko firmi radi i izvozi svoje proizvode u Švajcarsku, Njemačku i druge zemlje.

Savić je istakao da je važno da se očuva i drugi segment saradnje sa dijasporom, a to su kultura i tradicija, te napomenuo da u dijaspori iz opštine ima 5.000 Majevičana.

Zahvalnice na samitu su dobili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik Đorđe Popović i privrednik Savo Mitrović.

Skupu prisustvuju i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, kao i ambasador BiH u Švajcarskoj Anđelko Grahovac.

Nakon otvaranja održava se privredni forum, a samit će trajati danas i sutra u Dietikonu kod Ciriha.