Nakon katastrofalnih poplava koje su 2014. pogodile Republiku Srpsku građani poplavljenih područja sa zebnjom su dočekivali svaku novu kišu i nevrijeme.

Na sreću, intenzitet kasnijih poplava u Srpskoj je bio znatno manji od onih iz 2014, a institucije su pokazale da se puno bolje nose s ovom nepogodom, jer su regulacijom pojedinih vodenih tokova spriječene poplave većih razmjera.

U proteklih 5 godina u zaštitu od poplava uloženo preko 130 miliona KM
Direktor “Voda Srpske” Miroslav Milovanović kazao je za Srpskainfo da je u proteklih 5 godina u zaštitu od poplava uloženo preko 130 miliona KM.

– Zahvaljujući tome, danas gdje god postoje izgrađeni ili rekonstruisani objekti zaštite od poplava, postoji i visok nivo pouzdanosti odbrane od poplava. Tamo gdje ne postoje izgrađeni zaštitni nasipi, kao što je na bujičnim brdskim vodotocima ili pored rijeke Drine na području Semberije, i dalje postoji opasnost od izlivanja rijeka zbog visokih vodostaja. Zbog toga je neophodan nastavak izgradnje mjera zaštite od poplava, u svim dijelovima Republike Srpske – naglašava Milovanović.

On ističe da je Republika Srpska od katastrofalnih poplava 2014. do danas uložila značajna sredstva u projekte zaštite od poplava, te da je situacija sada znatno povoljnija nego prije 5 godina. Ipak, kako dodaje on, posao još nije završen, te je potrebno i dalje ulagati u zaštitu od poplava.

 

Milovanović pojašnjava da je JU “Vode Srpske” u proteklih 5 godina realizovala niz mjera kroz projekat “Hitne sanacije vodoprivrednih objekata oštećenih u majskim poplavama 2014”, koji se finansira iz sredstava Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Dodaje da su kroz ovaj projekat realizovane ukupno 92 mjere na području 19 gradova i opština u ukupnoj vrijednosti od oko 22 miliona konvertibilnih maraka.

Pored ovog, u proteklih 5 godina realizovan je još jedan veliki projekat ukupne vrijednosti od oko 55 miliona evra.

– Riječ je o projektu “Hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj”, koji se finansira iz sredstava Evropske investicione banke. Većina mjera u okviru tog projekta je završena ili je realizacija pri samom kraju – ističe Milovanović.

 

Prema njegovim riječima, u toku je realizacija izgradnje mjera zaštite od poplava na području Bijeljine, tačnije rekonstrukcija kanala Dašnica i spojnog kanala sa objektom za preraspodjelu vode. Vrijednost ovih radova je 4,6 miliona KM.

Radi se i na rekonstrukciji savskog nasipa i izgradnji drenažnih kanala na području Gradiške, potom rekonstrukciji majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac na području Bijeljine.

– U toku je i izgradnja mjera zaštite od poplava u Srpcu i Novom Gradu, a riječ je o sanaciji savskog i vrbaskog nasipa, te regulacija potoka Tunjica. Sanira se i savski nasip i kanalska mreža Sava-Ukrina. Radi se i na nadvišenju savskog nasipa na području Kozarske Dubice, kao i na sanaciji pumpnih stanica pored rijeke Save – istakao je Milovanović.

On je napomenuo da je trenutno u toku proces ratifikacije novog ugovora sa EIB, za produžetak projekta “Hitne mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj” u vrijednosti od 19 miliona evra, čija bi implementacija trebala da počne 2020.

– Dakle, u okviru dva pomenuta velika projekta, u proteklih pet godina urađeno je mnogo na sanaciji nasipa, rekonstrukciji i sanaciji oštećenih vodoprivrednih objekata, te regulaciji riječnih korita i kanala u Republici Srpskoj. Ulaganja u okviru ova dva velika projekta, po dosadašnjim ugovorima, iznose oko 130 miliona KM – navodi Milovanović.

On ističe da JU “Vode Srpske” kao nadležna republička institucija za poslove u vodoprivredi, u saradnji sa resornim ministarstvom i Jedinicom za korodinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, realizuje i niz drugih mjera u oblasti vodoprivrede u svim dijelovima Srpske, čija je realizacija u toku ili će uslijediti u narednom periodu.

Milovanović napominje da je JU “Vode Srpske” tokom 2019. realizovala i više vanrednih mjera sanacije i rekonstrukcije, koje su izvršene kako je nametala situacija na terenu.

– Posebno treba naglasiti da je u okviru više navedenih projekata i aktivnosti, tokom 2019. nastavljena rekonstrukcija savskog nasipa, koji je najznačajniji objekat odbrane od poplava u Srpskoj (Kozarska Dubica, Gradiška, Srbac, Brod, Bijeljina itd). Uz ranije završene dionice, kada svi planirani poslovi budu okončani, savski nasip će biti u potpunosti rekonstruisan – konstatovao je Milovanović.

Dodaje da se aktivno radi i na izradi mapa opasnosti, mapa rizika od poplava i prognozne modele za slivove rijeka u Republici Srpskoj, kao i na mjerama zaštite kvaliteta voda.