U SMEDEREVSKOJ tvrđavi završeni su radovi na zaštitnim arheološkim istraživanjima u sektoru Varoške kapije, čiji su bedemi i kula zbrisani sa lica zemlje u eksploziji tokom Drugog svetskog rata. Arheologe je iznenadilo otkriće da su temelji zidina od ležišta pomereni oko osam metara, što govori o neverovatnoj silini eksplozije.

Varoška kapija - današnji ulaz u tvrđavu obuhvata tri kule i bedeme u dužini od 120 metara. Kula broj 15, bedem i Varoška kapija porušeni su u eksploziji municije u tvrđavi 5. juna 1941. godine. Tada su i kule 16 i 14 i bedem između u velikoj meri oštećeni.

- Velika silina udara je učinila da se jedan deo bedema bukvalno translatorno pomerio ka jugu odnosno ka gradu, i mi smo pronašli delove tog rastresenog zida. O kakvoj sili je reč govori činjenica da smo delove bedema našli čak sedam, osam metara od prvobitnog položaja - kaže direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Dejan Radovanović.

Prema spisima, eksplozija je bila jačine oko 10 miliona konjskih snaga, što je jednako jačini atomske bombe koja će se pojaviti tek četiri i po godine kasnije nad Hirošimom i Nagasakijem. Bedemi tvrđave, jasno je, spasli su grad potpunog uništenja.

Arheološka istraživanja koja su završena imala su za cilj utvrđivanje stepena očuvanosti temeljne zone varoškog bedema i kapije koji su srušeni. Nakon ovih otkrića, međutim, arheolozi smatraju da će biti potrebna dodatna iskopavanja.

Vrednost radova je 1,6 miliona dinara.

OBNOVA IZ FONDOVA EU

Posle ovih arheoloških radova, moguće već ove godine, trebalo bi da započne i obnova Varoške kapije sredstvima pretpristupnih fondova EU. Projektom IPA 2018. pod nazivom "Jačanje konkurentnosti kroz inovacije i razvoj turizma", ovi radovi trebalo bi da potraju tri godine.