ŽITELjI šabačkog sela Štitar će se prvi ove godine, 27. maja u prostorijama mesne kancelarije, na referendumu izjašnjavati o načinu trošenja 2,2 miliona dinara prikupljenih od poreza na imovinu. Podsetimo, odlukom gradskih vlasti, sredstva uplaćena za ovaj porez vraćaju se mesnim zajednicama na raspolaganje, a u Šapcu kažu da im je ideja suštinska decentralizacija.

Zato je zboru građana u Štitaru prisustvovao i gradonačelnik Nebojša Zelenović, koji je - uz podsećanje da je ovakva praksa još jedinstvena u Srbiji - domaćine pohvalio zbog činjenice da imaju agilan Savet MZ, koji je brzo prikupio ideje i definisao prioritetne predloge.

- Lane su u ovakvom neposrednom izjašnjavanju učestvovale 24 mesne zajednice, a tokom ove godine će biti obuhvaćeno svih 60. Više od 100.000 Šapčana će sami odlučivati o trošenju gotovo dva miliona evra - naglasio je Zelenović, i garantovao da će sve izglasano biti i realizovano.

Kaže, trenutno se u 24 od prošlog leta aktivirane mesne zajednice radi punom parom, a lepota poduhvata je i u tome što su potrebe svakog mesta različite i - originalne.

Predsednik Saveta MZ u Štitaru Dušan Tufegdžić objašnjava da će meštanima na glasačkom listiću biti ponuđena četiri predloga.

- Po svemu sudeći, prioritet će biti renoviranje zdravstvene ambulante, a posebno krova na objektu u kojem je ona smeštena. Za taj projekat smo opredelili najviše sredstava, a predložili smo i izgradnju pešačke staza u Ulici Dušana Lončara. Deo novca bi trebalo opredeliti za programe iz oblasti kulture i sporta, uz stalnu strategiju pošljunčavanja i rekonstruisanja atarskih puteva - zaključuje Tufegdžić.