KOMPANIJA "MK Fintel Vind", koja posluje u okviru italijanske "Fintel Energije", obezbedila je putem kreditnih linija 81,5 miliona evra za nastavak izgradnje jednog od najvećih vetroparkova u Srbiji - "Košava" kod Vršca. Novac će biti usmeren na završetak prve faze radova, tj. podizanje 20 vetrogeneratora, ukupne snage 69 megavata.

Izgradnja "Košave" počela je još sredinom 2017. godine u ataru vršačkog sela Izbište, nedaleko od mesta gde je "MK Fintel Vind" već podigao dve mini-turbine "La pikolina". Na izgradnji će biti angažovano stotinu ljudi, uključujući i lokalne firme.

- Očekuje se da će "Košava" električnom energijom snabdevati 57.000 domaćinstava, a da će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 170.000 tona godišnje. Ekološka struja bi trebalo da bude puštena u elektroenergetski sistem do kraja 2019. godine - najavio je Ticijano Đovaneti, izvršni direktor obe kompanije.

U međuvremenu, planiraju da krenu sa drugom fazom kapitalnog projekta, koja podrazumeva podizanje još 19 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 117 megavata. Ti radovi bi trebalo da počnu početkom iduće godine.

- Kompanija "Fintel Energija" a. d, u čijem sastavu je "MK Fintel Vind", u naredna dva meseca će izaći na Beogradsku berzu. Sredstva koja prikupimo na berzi, biće iskorišćena za izgradnju druge faze - naglasio je Đovaneti.

Realizacijom ovog i drugih projekata, koji su još u razvoju, Srbija se polako približava zadatom cilju da do 2020. godine 27 odsto struje bude proizvedeno iz obnovljivih izvora.

PIONIRI U OVOM POSLU

"MK Fintel Vind" je pionir u ovom poslu u Srbiji. Otvorili su prvi vetropark u našoj zemlji 2015. - "Kula" kod Kule, čija je vrednost bila 15 miliona evra. Godinu kasnije pustili su u rad i dva vetrogeneratora "La pikolina", u vršačkom selu Zagajica, ukupne snage 6,6 megavata. Vrednost te investicije je bila 10 miliona evra.