Sreten Savov, iz Štaba za vanredne situacije Pirota, kazao je večeras Tanjugu da je Grad Pirot sve svoje resurse stavio na raspolaganje vatrogasnim snagama koje se bore protiv vatrene stihije na Staroj planini.

Savov je kazao da je, nakon celodnevnog obilaska terena, konstatovano da za sada nisu ugroženi naseljeni delovi Stare planine, pre svega sela Topli Do i Dojkinci, kao i da je Pirot stavio na raspolaganje vatrogasnim snagama Planinarski dom kod sela Dojkinci.

Što se tiče kritičnih mesta, ona su locirane i vatrogasne jedinice iz cele Srbije uspele su da zaustave vatru na nekih 10 do 20 kilometara od naseljenih mesta, tačnije od sela Topli Do i Dojkinci, naveo je Savov.

MARIĆ:STANOVNIŠTVO I DOMAĆINSTVA NISU UGROŽENI NA S. PLANINI

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić ponovio je večeras da nema ugroženog stanovništva niti domaćinstava u požaru, koji je izbio juče oko 13 časova u mestu Vražja glava na Staroj planini, i čija je lokalizacija i dalje u toku.

"U ovom trenutku na intervenciji je angažovano 90 vatrogasaca - spasilaca i više od 30 vozila iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd. Gašenje požara otežava nepristupačan teren i velika nadmorska visina, jer je reč o preko 1.900 metara, dok zbog velike zadimljenosti i dalje nema uslova za gašenje požara iz vazduha, odnosno za angažovanje letelica", rekao je Marić.

On je napomenuo da se neprekidno prate uslovi na terenu.

Marić je naveo da su pripadnici Sektora u kontaktu sa kolegama iz Bugarske, s obzirom da je požar izbio na bugarskoj strani, odakle se proširio na teritoriju Srbije, i da jedna desetina od ukupnog požara bukti na teritoriji naše zemlje.