VALjEVO - Premijerka Ana Brnabić je obišla u sredu radove na sanaciji korita reke Kolubare, primetivši da samo Srbiju u regionu ove godine nisu pogodile poplave, te ocenila da je to rezultat ulaganja Vlade u sistemsku zaštitu od poplava od 2014. godine, a koje je vredno oko pola milijarde evra.

Kako je navela, od katastrofalnih poplava 2014. godine do danas završeno je 410 gradilišta u 101 opštini.

"Srbija je ove godine pokazala da je mnogo bezbednija i mnogo zaštićenija nego što smo ikada bili. Od poplava 2014. smo svi zajedno to odlično uradili. Ova godina je po tom pitanju bila veliki test, koji smo mi prošli", rekla je Brnabić.

Premijerka je posetila Valjevski kej, gde je sanirano korito Kolubare sa direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem i direktorom JVP Srbijavode Goranom Puzovićem, a zatim i lokaciju na kojoj su u toku radovi na sanaciji korita Kolubare, na mostu kod Ulice Norveških interniraca.

Brnabić je tom prilikom naglasila da je veoma važno da Srbija nastavi da sistemski radi na prevenciji od poplava, jer sve što ne invetiramo kroz prevenciju ćemo platiti najmanje sedma puta više ako dođe do poplava.

Naglasila je da je vlada u saradnji sa stranim partneriima i donatorima uložila oko pola milijarde evra zaštitu od poplava i obnovu nakon poplava 2014. godine.

Kako je rekla, najveći deo sredstava je obezbeđen iz budžeta, a najveći donator je EU sa 162 miliona evra.

Premijerka je, povodom Dana Evrope, zahvalila EU na toj pomoći ističući da je to pravi primer partnerstva.

Naglasila je da je sprečavanje od poplava važno i za dalji privredni rast zemlje.

Brnabić je rekla da prvi put Aleksinac nije poplavljen i da je tamo uloženo skoro četiri miliona evra u zaštitu od poplava.

Premijerka je kazala da vlada radi na ravnomernom regionalnom razvoju i da će posle podizanja Niša na noge pažnja biti preusmerena na ubrzani razvoj Kraljeva i Kragujevca, Bora, Zaječara i Valjeva. Govoreći o poljoprivredi ona je rekla da će naredne godine biti objavljen tender za nabavku radarskih sistema za automatsku protivgradnu zaštitu.

Puzović je rekao da će do aprila 2019. biti završeni svi radovi na koritu Kolubare u Valjevu i da će taj grad biti prvi u Srbiji koji imati integralnu zaštitu od poplava. Prema njegovim rečima, u Valjevo će ukupno biti uloženo između šest i sedam miliona evra.

Radovi na preostalih četiri kilometara u Valjevu treba da budu završeni do 30. aprila 2019. godine i onda će Valljevo potpuno biti zaštićeno od Kolubare i njenih pritoka.

Taj projekat se finansira iz sredstava IPA preko Austrijske agencije za razvoj. Vrednost radova je oko tri miliona evra.

Puzović je rekao da će ove godine početi da se radi i druga faza izgradnje hidrosistema i brane Rovni kod Valjeva i da će to omogućiti pijaću vodu za oko 300.000 stanovnika.