22.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRepublika SrpskaDragan Gajić: Budžet je u minusu, Ugljevik se ne razvija, Vasilije Perić...

Dragan Gajić: Budžet je u minusu, Ugljevik se ne razvija, Vasilije Perić je zarobio lokalne institucije

Datum:

Opština Ugljevik je lokalna zajednica koja ima najveći budžet po glavi stanovnika i najveći prosjek plata u Srpskoj, a sve to  zahvaljujući RiTE Ugljevik. Međutim, bez obzira na to opština se ne razvija, budžet je u minusu, a plate se redovno ne isplaćuju.

Kaže ovo u intervjuu za Srpskainfo kandidat SNSD za načelnika opštine Ugljevik Dragan Gajić, koji ističe da je aktuelni načelnik Ugljevika Vasilije Perić „zarobio“ lokalne institucije i da je vrijeme da nakon 23 godine ode sa vlasti.

U trci za načelnika Ugljevika je čak 5 kandidata, među kojima i Perić, koji je na čelu opštine od 2000. godine. Koliko ovo predstavlja izazov za vas i da li se plašite poraza?

Ova kandidatura je velika odgovornost, velika obaveza i velika čast. Poznato je da je Perić 23 godine na vlasti i sa takvim čovjekom borba nije jednostavna i laka. Međutim, bez obzira na to velika je čast biti kandidat za načelnika. U ovu borbu ulazim sa optimizmom da možemo nakon 23 godine da promijenimo vlast u Ugljevikujer je došlo vrijeme da aktuelni načelnik ode.

Šta mu najviše zamjerate?

Ugljevik je sredina koja se ne razvija. Stambena zgrada nije napravljena zadnjih 5 godina, a da ne pričamo o drugim projektima, od fiskulturne sale, pa do prodaje stadiona, koji je RiTE poklonila lokalnoj zajednici, a koji je kupio privatnik. Neću ni da pominjem neke druge projekte, poput kružnih tokova, vrtića i raznih kapitalnih investicija i odluka koje je Skupština opštine na svojim sjednicama donijela, odnosno izglasala, a koje se ne realizuju. U vrijeme mandata Vasilija Perića u Ugljevik se slilo preko 100 miliona KM od rente, što je planirano za razvojne projekte, ali su ta sredstva trošena na neke druge stvari jer je budžet potrošački.

Šta je, po vama, najveći problem u Ugljeviku?

Opština je dovedena u to stanje da plate i obaveze prema radnicima kasne. U nižim jedinicama plate kasne i po dva mjeseca, potom kasni po 10 toplih obroka i naknada za prevoz. Takođe, kasni se sa uplatama za poreze i doprinose. Već 7 godina sam rukovodilac u jedne firme i u njoj plata nikada nije kasnila ni dan, kao ni porezi, doprinosi i ostale obaveze prema radnicima. Nedopustivo je da se plata u lokalnoj zajednici gleda kao privilegija, a ne kao zakonsko pravo svakog čovjeka. Budžet opštine Ugljevik je oko 15 miliona KM godišnje, a uprkos tome ova lokalna zajednica je dovedena u poziciju da kasni sa isplatama plata, poreza i doprinosa, a da ne pričam o podsticajima, stipendijama, socijalnim davanjima, tuđoj njezi  i pomoći, koji, takođe, kasne po 2-3 mjeseca. Poznato je da 50 odsto sredstava dolazi od strane republičkih institucija, a 50 odsto je obaveza lokalne zajednice. Sredstva redovno dolaze od strane Vlade RS, a opština kasni po 3 mjeseca sa isplatom tuđe njege i pomoći. To građani Ugljevika vide.

Osim toga, koji su još ključni problemi sa kojima se suočava opština Ugljevik i koja rješenja biste vi ponudili?

Najveći problem je vodosnabdijevanje. Imali smo veliki broj mjesnih zajednica koje imaju problema sa redovnim vodosnabdijevanjem, pogotovo seoska područja. Razlog tome je, pored toga što je bio sušni period i kiša nije padala 2 mjeseca, vodovodna mreža koja je u jako lošem stanju, ali i izvorišta koja su rađena 80-ih godina. Ništa nije rađeno da bi se obezbijedilo redovno vodosnabdijevanje. Na tome se mora raditi jer nam slijedi period sušnih godina, a voda je osnova za život svakog stanovnika.

Zašto ste se kandidovali, šta vam je bio motiv?

Svi ovi problemi koje sam nabrojao bili su motiv da se kandidujem. Ubijeđen sam da možemo Ugljevik dovesti na nivo kakav ova opština zaslužuje. Ugljevik ima jako dobar geografski položaj. Nalazimo se na magistralnom putu između Bijeljine i Tuzle, a i Brčko nije daleko. Govorim iz ugla investitora koji bi iz tog razloga mogli da dođu i investiraju u opštinu. Postoje lokalne zajednice koje su “slijepo crijevo” i daleko su od nekih velikih centara i gradova. Mi, na našu sreću, imao jako dobar geografski položaj. Međutim, to se ne koristi. U Ugljeviku se ništa ne gradi i to su građani prepoznali. Mislim da će 6. oktobra to jasno i reći i da ćemo nakon 23 godine vlasti jednog čovjeka uspjeti da vratimo Ugljevik narodu.

Šta nudite građanima u odnosu na aktuelnog načelnika?

Imam u planu brojne projekte, a prioritet će mi biti vodosnabdijevanje. Radiću i na zaštiti životne sredine, konkretno izgradnji prečistača otpadnih voda jer sada sva fekalna kanalizacija odlazi u korito rijeke Janje.  To korito je od strane Vlade RS, kroz projekat međunarodne zajednice, urađeno prije 6-7 godina, ali je to sada neprepoznatljivo jer je opet u jako lošem stanju.

Podrška privredi i stvaranje novih poslovnih zona će mi, takođe, biti u fokusu rada. Ideja mi je da, kada se izgradi autoput Bijeljina – Brčko, Ugljevik napravi izlaz prema tom autoputu. To bi bilo nekih 20-ak minuta vožnje od Ugljevika.

Više pažnje se treba posvetiti poljoprivredi i voćarstvu, odnosno lokalnoj ekonomiji. Ovo je jak poljoprivredni kraj, pogotovo po pitanju voćarstva, i podsticaji za poljoprivrednike bi trebalo da budu veći. Subvencije za poljoprivrednike u Ugljeviku sada iznose oko 10 odsto, i to bi trebalo povećati. Ima novca u budžetu za to. Mi smo mala lokalna zajednica sa oko 15.000 stanovnika i ima dovoljno prostora u budžetu da se poljoprivreda više stimuliše. Podsticaji moraju biti redovni, a ne kao do sada, ili politički obojeni ili da kasne po 2-3 godine. Svi poljoprivrednici moraju imati ista prava i podsticaji se moraju isplaćivati na osnovu pravilnika, odnosno da sve bude javno i transparentno, a ne kao do sada. Treba se posvetiti razvoju kulture i sporta. FK Rudar Ugljevik je nekada  igrao u premijer ligi, a sada igra u drugoj ligi Republike Srpske. Košarkaški klub ne postoji, dok je KUD Rudar Ugljevik, koje je bilo sinonim Ugljevika i regije, postalo maltene slabiji od neki seoskih kulturno-umjetničkih društava. Moj fokus će biti i porodica i podrška natalitetu kroz podršku mladim bračnim parovima. Treba stimulisati mlade bračne parove da ostaju ovdje u Ugljeviku. Za svako novorođeno dijete sada se isplaćuje oko 500 KM. Moj plan je da roditelji za prvo dijete dobiju 1.000 KM, za drugo dijete 1.500 KM, a za treće dijete i svako naredno 2.000 KM.

Mnogo ste obaveza stavili pred sebe, kako namjeravate ostvariti sve te planove? Da li opštinski budžet to može da podnese ili ćete se oslanjati na republičke institucije?

Dugogodišnji sam bankar i uvijek sam radio po planu i programu, koji se pravi u novembru i decembru za narednu godinu. Trenutna administracija u Ugljeviku sve radi bez plana i programa. Neke stvari se moraju posložiti. Prioritet je da ovaj opštinski budžet bude finansijski stabilizovan. Vjerujem da je budžet opštine trenutno u jako velikom finansijskom minusu. Naravno, za sve što sam naveo neophodna je podrška od strane Vlade Republike Srpske. To će biti moj prioritet. Isto tako, mora postojati i dobra saradnja sa RiTE Ugljevik što trenutno nije slučaj jer trenutni načelnik nema dobre odnose sa tim preduzećem. RiTE je stub razvoja ove lokalne zajednice, a načelnik svaku predizbornu kampanju koristi da kritikuje rad RiTE. Uvijek mu je neko drugi kriv za bilo koju stvar u Ugljeviku. Ako ne može da isplati plate njemu je kriv RiTE Ugljevik. To se mora promijeniti.

Reklame

Povezane vijesti

Stanivuković u Kolima: Pred ljude dolazimo sa djelima

BANJALUKA - Nalazimo se u prelijepoj mjesnoj zajednici, u...

Dr Lazić uputio apel nadležnima: Pomozimo semberskim mljekarima

"Javno apelujem na sve nadležne institucije, a prije svega...

Dodik: Krišto se ponaša kao nenavođena raketa"

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske komentarišući to...

Stanivuković: Platićemo radove na spomeniku jer predsjednik nije

BANJALUKA - "Razgovarao sam sa izvođačima radova koji rade...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име