Kako piše Dejli mejl, tinejdžer se s prijateljima zabavljao u klubu na plaži Papagajo u Plaja de las Amerikas, gde se održavao NRG festival. Zatim se vratio u smeštaj s osuđenim dilerom droge Ajubom Kasimom i još jednim misterioznim muškarcem. Mladi britanski zidar nije viđen od jutra 17. juna. Smeštaj je napustio ujutro, oko 8 sati, kad je pešice krenuo do svog smeštaja jer nije bilo autobusa. Oko 8.50 nazvao je prijateljicu Lusi Mej Lo i rekao joj da mu je "telefon pao na jedan posto baterije I da je izgubljen i žedan".

Kasim (31) jedan je od poslednjih ljudi koji su videli Džeja, ali španska policija smatra ga "irelevantnim" za istragu. Inače Kasim je 2015. osuđen na devet godina zatvora zbog dilovanja droge.

Policija i timovi gorske službe spašavanja, uz pomoć pasa, bespilotnih letilica i helikoptera, 13 dana tražili su Džeja u dolini Maska, gde mu je poslednji put zvonio telefon, no potraga je prekinuta 30. juna.

Dejli mejl je otkrio da se nemilosrdni britanski dileribore sa italijanskom mafijom za kontrolu nad trgovinom drogom na Tenerifima, što je izazvalo bojazan da je Džej nekako uvučen u taj mračan, podzemni svet. Italijanske kriminalne grupe poput Mafije, Kamore i ‘Ndrangete dugo kontrolišu unosnu trgovinu narkoticima na otstrvu.

Stručnjaci za bande rekli su da su Italijani u prošlosti sarađivali sa lokalnim kriminalcima na dopremanju kokaina u Evropu iz Latinske Amerike, često koristeći Kanarska ostrva kao polaznu stanicu za ilegalne pošiljke.

Međutim , sada su se na Tenerifima počele probijati i bande iz Londona, Mančestera i Liverpula, dok se italijanski konkurenti sve više okreću nekretninama i građevinama kako bi oprale svoj novac. Nažalost, Džej se pridružio dugom popisu osoba koje su tokom godina nestale na Tenerifima - mnoge od njih poslednji put viđene su u odmaralištu Plaja de las Amerikas. Inače, ovaj tinejdžer je 11. osoba koja je nestala na ostrvu u poslednjih šest meseci.

Majka Meksikanka (27) i njezin dvogodišnji sin nestali su 21. marta u Santa Kruzu. Udruženje SOS Desaparesidos sapštilo je da istražuje mogući slučaj otmice deteta. Strahuje se i da dečak više nije na teritoriji Španije. Osim toga, španski list El Espanjol piše kako je sudija naredio oduzimanje Sebastianovog pasoša dok su se njegovi roditelji borili oko starateljstva, nakon što je prethodno bilo dogovoreno podeljeno starateljstvo. Majka (28) i sin iz Belorusije nestali su 27. marta. Sumnja se da se radi o roditeljskoj otmici. Tome u prilog idu i fotografije majke i sina koje su otad objavljivane na društvenim mrežama.

Mark Francis Olbrets

Belgijski državljanin, ovaj 71-godišnjak nestao je 24. travnja. Poslednji put viđen je u Adekseu na jugozapadu Tenerifa. Lokalne novine su pisale da je Marovu suprugu

Lauru Gaston (66) pronašao ribar kako pluta uz obalu Tenerifa u blizini Arica. Na glavi joj je bila vreća, a prema izveštajima, nedostajale su joj jedna ruka i obe noge.

Tri osobe uhapšene su nakon Laurine smrti - dve u Belgiji i jedna na Tenerifima. Poljski državljanin nestao je 14. juna, tri dana pre Džeja Slejtera. Rečeno je da je krenuo prema Lanzaroteu, odakle je nameravao da krene kući u Poljsku. Poljski mediji javljaju da je Marek plovio svojim brodom Nautis te da je zadnji put viđen u vodi.

Nakon nekoliko telefonskih razgovora s iskusnim jedriličarima, sumnjamo da su elektrika i upravljač otkazali, zbog čega je jahta plutala bez mogućnosti da stigne u bilo koju luku - rekao je Marekov sin

Noelia Hernandes Martin

Ova tinejdžerka (17) nestala je 23. januara u San Kristobal de La Laguna na severu Tenerifa.