34.7 C
Bijeljina
среда, август 21, 2024
NaslovnaSvijetRatovi i krizeCijeli svijet u opasnosti; "Suočavamo se sa najopasnijim trenutkom..."

Cijeli svijet u opasnosti; „Suočavamo se sa najopasnijim trenutkom…“

Datum:

Bivši glavnokomandujući britanske vojske upozorio je članice NATO-a da se svet suočava sa „najopasnijim trenutkom od 1945. godine“ i pozvao ih da više ulažu u svoje oružje.

General ser Patrik Sanders, koji je do prošlog meseca bio načelnik štaba britanske vojske, rekao je u intervjuu za Tajms da su Rusija, Kina i Iran „nove sile osovine“.

On je predvideo da bi treći svetski rat mogao da izbije u narednih pet godina ako se nešto ne preduzme.

„One su međuzavisnije i koordinisanije nego što su bile prvobitne sile Osovine“, rekao je on, pokušavajući da dokaže da Rusija, Kina i Iran predstavljaju veću pretnju od nacista 1939.

Međutim, naveo je da se veliki sukob može izbeći ako NATO članice, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, značajno unapređuju svoje naoružanje.

„Većina procena će vam reći da imamo negde između pet i deset godina pre nego što se Rusija oporavi i bude u stanju da predstavlja pretnju koju je predstavljala pre rata u Ukrajini“, naglasio je on, prenosi Skaj njuz.

„Ako sada preduzmemo prave korake i odgovorimo na pretnje i slabosti koje imamo, ako modernizujemo naše oružane snage, ako učinimo društvo i državu otpornijima, tako ćemo sprečiti sukobe. Ako sve to uradimo, mala je verovatnoća da dođe do sukoba, ako ne, to povećava verovatnoću i ohrabruje Rusiju, Kinu i Iran,“ dodao je.

Fokusirajući se na sopstvenu zemlju, ser Patrik je rekao da britanske oružane snage trenutno nisu dovoljno moćne da pokrenu operacije poput invazije na južni Irak 2003. ili čak na Foklandska ostrva 1982. godine.

„Da li biste mogli da okupite dve brigade koje su zauzele Foklande? Da, naravno da bismo mogli. Ali da li bismo mogli da ih dovedemo tamo? Da li bismo mogli da imamo operativnu grupu da to omogući i održava? Ne,“ uveren je on.

On nije želeo da otkrije trenutne vojne zalihe, ali je napomenuo da bi taj broj zabrinuo građane.

Sve 32 članice NATO-a sastaju se ove nedelje u Vašingtonu kako bi obeležile 75. godišnjicu formiranja alijanse.

Događaju će prisustvovati i novi britanski premijer Sir Keir Starmer, koji je obećao da će izvršiti reviziju odbrane u svojoj prvoj godini na funkciji.

Povezane vijesti

Putin kleknuo pred spomenikom žrtvama terorističkog napada u Beslanu

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je memorijalni kompleks Grad...

Mario Jurčević: „Želimo da uđemo u grupnu fazu Lige konferencija“

Fudbaler Partizana Mario Jurčević izjavio je danas da ekipa...

Zločin kakav Sanski Most ne pamti: Šta se do sada zna o trostrukom ubistvu

SANSKI MOST - Domar Gimnazije u Sanskom Mostu Mehemed...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име