Manevri, pod nazivom "Falcon Assault" trajaće do 19. jula i odvijaju se na poligonu u blizini grada Bresta, saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane.

Vežbe su započete uoči samita NATO-a u Vašingtonu, gde će se 32 zemlje članice – uključujući Poljsku – sastati da razgovaraju o daljoj vojnoj i finansijskoj podršci Ukrajini.

Inače, Belorusija – možda najbliži saveznik Rusije – dozvolila je Moskvi da koristi svoju teritoriju kao jednu od lansirnih rampi za svoju Ukrajinu 2022.

"Događaji koji se dešavaju u svetu su alarmantni, situacija je teška, pa ćemo uvežbavati nove oblike i metode izvršavanja taktičkih zadataka", rekao je general-major Vadim Denisenko, načelnik beloruske komande specijalnih operacija.

U okviru "antiterorističkih vežbi", kinesko i belorusko vojno osoblje će razraditi pitanja noćnog sletanja, prevazilaženja vodenih barijera i izvođenja operacija u naseljenom području, saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane.

Kineske trupe se mogu videti kako se iskrcavaju iz aviona i istovaruju opremu na fotografijama koje je objavio na Telegramu.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Belorusija u četvrtak održala "veliku ceremoniju dobrodošlice" za kineske trupe.

"Zajednička obuka ima za cilj da unapredi sposobnosti koordinacije trupa učesnica i produbi praktičnu saradnju između dve vojske", saopštilo je ministarstvo.

Nije jasno koliko je vojnika bilo uključeno u vežbe.