Talasi Egejskog mora nežno zapljuskuju stolove i stolice dva restorana na plaži na grčkom poluostrvu Halkidiki. To je idilična scena, ali potpuno ilegalna. Kao i mnogi drugi u Grčkoj, dva objekta na plaži Pefkohori nemaju dozvolu da postavljaju stolove tako blizu mora. Ali nakon brojnih lokalnih protesta zbog barova i restorana koji su zauzeli plaže sa ležaljkama i stolovima, grčka država je odlučila da se pozabavi time, koristeći dronove i satelitske snimke.

Penzionerka Evgenia Rapti, koja ima vikendicu u blizini plaže Pefkohori, jedna je od mnogih ogorčenih stanovnika zbog neprestanog rasta grčke turističke industrije.

Cela plaža je okupirana stolovima, stolicama i ležaljkama. Kada smo kupili našu kuću, pre 40 godina, bilo je potpuno drugačije. Plaža je bila prazna i bilo je lepo tamo da se leži", rekla je ova penzionerka za AFP.

Turistički sektor u Grčkoj snažno se oporavio od pandemije, ali loša strana toga je prekomerna posećenost. Prošle godine Grčku je posetilo gotovo 33 miliona ljudi, pet miliona više nego 2022. Iznajmljivanje ležaljki i suncobrana za dan na plaži u Grčkoj obično košta između 20 i 40 evra.

"Problem s plažama u Grčkoj su preduzetnici koji, bilo sa dozvolom ili bez nje, pokrivaju delove obale ležaljkama, suncobranima, stolovima, pa čak i trajnim strukturama", rekao je aktivista Đorđe Teodoridis, koji je deo grupe "Halkidika" koja ima preko 12.000 članova na Fejsbuku.

Prema novim pravilima uvedenim u martu, suncobrani i ležaljke moraju biti na najmanje četiri metra od mora.

"Kada kažemo da će biti reda na obali, to i mislimo", rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis.

Nova pravila dolaze nakon prošlogodišnje akcije koja je postala poznata kao "pokret peškira za plažu". Počela je na egejskom ostrvu Parosu i proširila se nacionalno, s hiljadama protesta na nezakonito okupiranim plažama, što je prisililo vlasti da na to obrate pažnju.