Nešković je rekao da je delegacija Lopara zajedno sa predsjednikom Petkovićem i saradnicima obišla tri sela opštine Donju Budrigu, Parteš i Pasjane.

„Danas smo bili u posjeti Kulturno - umjetničkom društvu iz Parteša i dogovorili dolazak i nastup djece iz navedenog društva, u zadnjoj sedmici jula ove godine, na manifestaciji Dani Dijaspore koja će biti održana u Loparama“, rekao je Nešković.


On je naveo da je delegacija zajedno sa domaćinima obišla srpske crkve u Pasjanu i Gnjilanu i manastir Draganac, koji se nalazi u opštini Novo Brdo, koja je dio Kosovskopomoravskog okruga na Kosovu i Metohiji, te da su bili na lokalitetu Glavičica u blizini Donje Budrige gdje se nalaze konzervirani temelji crkve Hrista Spasitelja, koja potiče iz 14. vijeka i podignuta je na ostacima tvrđave koja datira iz 4. vijeka.

„U Kosovskopomoravski okrug smo došli na poziv Maje Pešić koja je rodom iz opštine Parteš i dugogodišnji je prijatelj opštine Lopare. Pešićeva živi i radi u Cirihu u Švajcarskoj, učestvovala je u humanitarnim akcijama,

organizacije Srbi za Srbe, za pomoć našem narodu širom Balkana, prije svega u Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji“, dodao je Nešković.