Kadirov je jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je ovih dana odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunila je i rusku javnost - u dva navrata.

Novosti prenose da je Ramzan Kadirov najpre početkom ove sedmice imenovao novog ministra fizičke kulture i sporta Čečenije. I, taj ministar je niko drugi do njegov 18-godišnji sin, Ahmat.

Ali, to nije sve. Kako javljaju ruski mediji, Ahmat Kadirov je sada postavljen i za predsednika fudbalskog kluba Ahmat, koji se od 1958. do 2017. zvao Terek.

A FK Terek Grozni proslavio se početkom druge decenije 20. veka, kada je doveo poznata imena, poput Ruda Gulita za trenera, a od onih koji su igrali i na ovim prostorima, članovi Tereka su bili i Marko Šćepović, Nikola Malbaša, Ognjen Koroman, Rade Petrović, Blagoj Georgijev i drugi. U klubu je bilo igrača koji su, u vreme nastupanja za Terek, odnosno FK Ahmat, bili istovremeno reprezentativci čak 25 zemalja, uključujući šestoricu njih iz Rusije

Podsetimo, Ahmat Kadirov je 14. februara ove godine bio postavljen na dužnost regionalnog ministra po pitanju omladine, a predsednik parlamenta Čečenije mu je uručio "orden Kadirova".

Sve to, iako je novi čečeniski ministar fizičke kulture i sporta, a sada i predsednik FK Ahmat, rođen ne tako davno - 8. novembra 2005.

Još 2022. bio je na dužnosti "savetnika glave Čečenske Republike", odnosno savetnik svog oca, a bio je i predsednik saveta regionalnog ogranka Ruskog pokreta za decu i mlade.

Prema informacijama ruskih medija, njemu se predviđa da jednog dana nasledi oca Ramzana na čelu Čečenije.

Podsetimo, Čečenija (ili, zvanično, Čečenska Republika), je konstitutivni subjekt Ruske Federacije sa statusom autonomne republike na prostoru severnog Kavkaza.

Grozni je glavni grad, a broj stanovnika ove republike procenjuje se na oko milion i po.