Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić rekao je da će nosioci ovih akcija biti gradska Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine i Komunalne policije, ali i da je ova akcija tek jedan dio ukupnih aktivnosti i napora koje Grad ulaže u zaštitu životne sredine tokom cijele godine.

  • Prvi preduslov za očuvanje planete jeste podizanje svijesti o štetnosti neodgovarajućeg odlaganja otpada. Kada to postignemo moći ćemo se smatrati ekološkom zemljom. Pored tradicionalnih akcija, poput odvoza kabastog otpada, tu je i jedan novi segment AMČ - „Ozelenimo zajedno Bijeljinu“ koji će, nadamo se, dati novo zeleno ruho našem gradu – rekao je Ostojić, dodavši da je, pored ozelenjavanja u planu i oplemenjivanje javnih površina, što će se posebno odnositi na uređenje postojećih i izgradnju novih dječijih igrališta. Javni poziv koji je do sada svakog proljeća raspisivan za izbor najljepše uređenog dvorišta, ove godine će biti proširen i obuhvatiti i Zajednice etažnih vlasnika koje imaju svoj vanjski prostor, ali i javne prostore ispred domova kulture unutar mjesnih zajednica.

Ljiljana Popadić iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine rekla je da su u godišnji plan unapređenja gradskog zelenila uvršćene akcije zasnivanja novih drvoreda u Ulici kneza Ive od Semberije sadnicama likvidambara.


- Planirana je i dopuna postojećih drvoreda u Ulici Miloša Obilića sadnicama japanske trešnje, Komitska ulica biće obogaćena sa 190 sadnica žbunastog jorgovana, a u planu je i oplemenjivanje prigradskih mjesnih zajednica. Sve sadnice koje su zbog bolesti ili drugog vida oštećenja u proteklom periodu uklonjene iz drvoreda biće nadomještene, a svi građani koji žele da se uključe u akciju ozelenjavanja našeg grada mogu se prijaviti u kancelariji broj 60 u glavnoj zgradi Gradske uprave ili putem telefona 065/793-271 i 055/233-183. Sadnice su pažljivo birane, to su višegodišnje medonosne biljke, koje će na više načina obogatiti naš grad - rekla je Popadić.
Gradska uprava poziva građane da se uključe u aktivnosti u toku „Aprila - mjeseca čistoće“ koje će se odvijati sljedećom dinamikom: