16 C
Bijeljina
петак, септембар 20, 2024
NaslovnaVijestiZagreb: Učiteljica se sa učenicima zaključala u učionicu zbog 9-godišnjaka i njegovih...

Zagreb: Učiteljica se sa učenicima zaključala u učionicu zbog 9-godišnjaka i njegovih roditelja: „Ovo je prestrašno“

Datum:

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi danas je intervenisala policija, nakon što se učiteljica sa đacima zaključala u učionicu, neželeći da na nastavu primi učenika kojeg su doveli roditelji.

Naime, učiteljica se sa učenicima zaključala u razred nakon što su roditelji 9-godišnjeg dečaka, za kojeg roditelji i učenici tvrde da od početka ove školske godine zlostavlja vršnjake i zbog toga je izdvojen sa nastave poslednja dva meseca, doveli pred razred i zahtevali da uđe. Budući da su nastupili agresivno, učiteljica se prepala za njihovu i svoju bezbednost.

– Setite se šta je bilo u Beogradu pre godinu dana. Ovo je prestrašno šta deca i mi proživljavamo mesecima – rekla je majka jednog učenika.

Dodala je da su, kad je stigla, roditelji sa dečakom sedeli ispred razreda i insistirali da uđu. Govorili su da im je dosta toga da im dete ne ide normalno sa ostalima na nastavu. Direktorke u to vreme još nije bilo u školi, piše „Jutarnji list“.

Policija je razgovarala sa roditeljima kad je stigla i tad su otišli sa njima iz škole u Zagrebu.

Direktorka škole potvrdila je za „Jutarnji“ incident i rekla da roditelji dečaka redovno nastupaju agresivno.

– Učiteljica se uplašila i nije bila sigurna da neće na silu nešto da naprave. Pozvali smo policiju – rekla je.

Dodala je da roditelji dečaka nisu za saradnju i ne prihvataju nikakve ponude škole, ali ni Ministarstva koja im se nude.

– Oni imaju neku svoju viziju svog deteta. Bitno je da ostala deca nisu danas doživela traumu – rekla je direktorka.

Dečak vršnjake nazivao pogrdnim imenima, maltretirao ih je i zlostavljao

List piše da je dečak od marta izopšten iz razreda, da je nastavu pratio iz školske biblioteke onlajn, dok je uz njega stalno bio jedan učitelj. Dečak je uvek bio u pratnji odrasle osobe i nije jeo u isto vreme kad i učenici iz njegovog razreda. Učenici iz njegovog razreda se, kažu, nisu usuđivali da odlaze u biblioteku gde je on bio izolovan.

Dečak je, navode, svoje vršnjakinje nazivao pogrdnim imenima mesecima, maltretirao ih, zlostavljao i seksualno uznemiravao, a snimao ih je i mobilnim telefonom, piše list i dodaje da se isto odnosio i prema dečacima, koje je udarao po po leđima i šakom u glavu u nekoliko navrata, a znao je i da preti njihovim roditeljima.

Tvrde i da je dečake sitnije građe bacao, a jednog je gurnuo tako da je udario glavom i ivicu stola i zadobio podliv ispod oka.

Učenici strahovali da idu u školu

Dečak je u školu došao prošle nakon fizičkog nasilja u prethodnoj školi. U početku njegovi vršnjaci nisu prijavljivali nasilno ponašanje, bio je nov, mislili su da se nije prilagodio.

Uznemireni učenici su se svakodnevno žalili roditeljima, bojali su se da idu u školu i često su plakali, ali nasilje niko od odraslih nije uspeo da zaustavi, piše hrvatski list.

Od 15 učenika njih je deset završilo u različitim psihološkim tretmanima, a učiteljica, inače iskusna dugogodišnja nastavnica škole, na bolovanju je bila od februara.

Uprkos brojnim apelima roditelja da problem mora da se reši, sistem se potpuno oglušio na njihove ponovljene molbe, žalili su se roditelji. U nekoliko navrata podnesene su prijave policiji, obavešten je Centar za socijalnu pomoć, navodno je izrečena mera porodično-pravne zaštite iz njihovog resora, a u sve su uključeni i Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo obrazovanja, Gradska kancelarija za obrazovanje, sport i mlade i Ombudsmanka za decu. Ali dečak je i dalje bio u školi, a njegove kolege iz razreda i njihovi roditelji bili su izbezumljeni.

Budući da više nisu znali šta da rade, roditelji su u martu odlučili da decu ne puste u školu dok ne vide neki pomak. Prvih dana je u razredu ostalo još nekoliko učenika na koje se ovaj dečak nije do tada snažno okomljivao, ali kad su ostali sami, toliko se psihički i fizički okomio na njih da su i njih roditelji povukli sa nastave.

Roditelji angažovali advokata

Direktorka je Centru za socijalni rad prijavila 15 roditelja jer nisu slali decu u školu, a svi su dobili individualne pozive na razgovor u nadležnoj službi. Svemu je prethodio mejl direktorke u kome je zapretila da će njihovoj deci izreći pedagoške mere.

Ubrzo je u školi sazvan sastanak nadležnih i nakon toga su roditeljima poslali mejl. Roditelji se strogo obaveštavaju da šalju decu u školu jer im je bezbednost zagarantovana. Na koji način, nije im rečeno.

Direktorka je mesecima odbijala da komunicira sa roditeljima putem mejla i da razgovara sa punomoćnikom roditelja, iako je to njena zakonska obaveza. Potpuno im je zatvorila vrata, piše „Jutarnji“.

Roditelji 15 dece, odnosno sva deca u odeljenju, angažovali su zajedničkog advokata i tražili pravnu pomoć.

– Deca su uskraćena ne samo za pravo na osnovno školovanje jer dečak viče i dobacuje drugim učenicima tokom časa, već i normalno socijalno osiguranje. Ovo je krizna situacija gde je bezbednost dece u školi direktno ugrožena bezbednost na dnevnom nivou. Došlo je do jasnog primera kršenja dečjih prava u obrazovnoj ustanovi. Direktorka nije uspela da zaštiti decu, a reč je o jakom nasilju – psihičkom, fizičkom i seksualnom uznemiravanju razreda, dvoje odraslih nije uspelo da uspostavi autoritet – rekla je Ana-Marija Vegar, advokatica roditelja dece žrtava.

Napominje da je važno i pomoći dečaku koji ima problem, ali da mu očigledno niko ne pomaže.

Posle novog ispada, roditelji su i dalje potpuno zbunjeni.

– Direktor nam je rekao da žele da to reše, ali da institucije ne pomažu. Nismo dobili potvrdu da su nam deca bezbedna. Ne znamo šta ćemo sutra – rekla je danas majka jednog učenika.

Reklame

Povezane vijesti

Glumac iz serije „Lud, zbunjen, normalan“ osuđen zbog bludne radnje nad maloljetnikom

Glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora...

U lovačkom domu repetirao pištolj prema trojcu za šankom

ZENICA - C.E. iz Olova optužen je da je...

Narodni front: Napadnut kandidat za načelnika Rudog

RUDO - Marko Novaković, predsjednik opštinskog odbora Narodnog fronta...

Kupovao online pa mu „ojadili“ račun

VISOKO - Dvadesetogodišnji B.F. iz Visokog prevaren je dok...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име