14.3 C
Bijeljina
петак, септембар 20, 2024
NaslovnaVijestiVučić o prijemu tzv. Kosova u SE: Reakcija Srbije mora biti snažna,...

Vučić o prijemu tzv. Kosova u SE: Reakcija Srbije mora biti snažna, konačnu odluku doneće Vlada, mir prioritet

Datum:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras iz Palate Srbija. On je na samom početku rekao da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji i da ne svojom krivicom, plaća veoma visoku cenu.

On je na konferenciji za novinare rekao da želi da ukaže da je najbitnija tema pitanje KiM i onoga što se dešava u Pokrajini, kao i članstva tzv. Kosova u Savet Evrope.

– Govoriću o tome i o našem narodu u BiH. Radi se o sveukupnom pritisku na Srbiju i srpski narod, pre svega zbog naše vojne neutralnosti, odnosa prema sukobu u Ukrajini i poziciji Srbije da osuđuje napad na suverenu zemlju, ali da se ne pridružuje sankcijama Rusiji. Treći razlog, a vezan je za oba prethodna je da zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i nesigurnosti kako će se završiti rat, a pritisnuti mogućim budućim politikama iz Moskve koje će se bazirati na onome što se neretko naziva kosovski presedan – rekao je Vučić.

Zbog toga je potrebno sve to skloniti iz ruku ruskog predsednika Vladimira Putina i tu se Srbija i srpski narod neretko nađu na meti ne samo Prištine, već i onih koji su ih podržavali, istakao je Vučić.

Kako je rekao, zbog toga će on pokušati da napravi politički i ekonomski presek stanja u kome se Srbija nalazi sa potezima koje će kao predsednik Republike preduzimati, a za koje veruje da će podržati i Vlada i Skupština.

Predsednik je izjavio da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast 2021. godine, Priština neprestano preduzimala eskalatorne poteze i da je od tada bilo 494 etnički motivisana napada na Srbe i srpsku crkvu.

– A u prethodnom periodu od devet godina, kada Kurti nije bio na vlasti, imali smo svega 170 napada više – rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je naveo da će izneti ključne činjenice oko KiM koje pokazuju kolika je težina pozicije sa kojom se Srbija suočava, a posebno narod na KiM.-rekao je Vučić.

Reklame

Povezane vijesti

Pada odluka o obaveznom služenju vojske: Vučić najavio i kakva će ona biti

Vlada Srbije danas će doneti konačnu odluku o obaveznom...

Prosvetari u Srbiji najavili novi protest i obustavu nastave

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti održali su sastanak...

Žena Sergeja Trifunovića otkrila nove detalje o glumcu: „Ne oseća se dobro“

Glumac Sergej Trifunović bio je uhapšen na hrvatskoj granici,...

Grom udario u avion, otkazan let iz Dubrovnika u SAD

Let United Airlinesa iz Dubrovnika u SAD je otkazan,...

Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj

BEOGRAD - Vlada Srbije donijela je odluku da se...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име