23.8 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiBIHŠmit o prijedlogu SNSD-a i HDZ-a da se izbace strane sudije: "To...

Šmit o prijedlogu SNSD-a i HDZ-a da se izbace strane sudije: „To ne mogu prihvatiti

Datum:

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao uvrštavanje SDS-ovog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red sjednice, a Klub Bošnjaka odbio da prisustvuje i time srušio kvorum, oglasio se visoki predstavnik Kristijan Šmit.

„Visoki predstavnik Kristijan Šmit podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije“, rekao je Šmit.

„Visoki predstavnik naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta“, zaključio je visoki predstavnik.

Podsjećamo, delegat SDS-a u Domu naroda BiH Želimir Nešković predložio je da se na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se strane sudije izbacuju iz Ustavnog suda.

Kod zamjene stranih sudija domaćim sudijama najvažnije je na koji način će se odlučivati u Ustavnom sudu BiH, a prema SDS-ovom prijedlogu uvelo bi se nacionalno odlučivanje, što do sada nije bio slučaj.

Reklame

Povezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužilaštvo mejlove predstavlja kao zvanične dokumente

SARAJEVO – U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...

Nastavlja se suđenje Dodiku u Sudu BiH

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS-a...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име