17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiBIHSaopćenje/Saopštenje za medije Poruka iz Mostara: Živimo aktivizam!

Saopćenje/Saopštenje za medije Poruka iz Mostara: Živimo aktivizam!

Datum:

Danas govorimo o građanima Bosne i Hercegovine koji svakodnevno čine našu budućnost izvjesnijom i pozitivnijom. U protekloj godini, širom države čuli su se različiti glasovi sa istom porukom: ne želimo ostati u prošlosti, želimo i možemo bolje! Učešće građana u političkom i javnom životu ključno je za unapređenje ljudskih prava i izgradnju inkluzivnog društva

PRAGG projekat, kroz otvoreni dijalog sa građanima, organizacijama civilnog društva i lokalnim vlastima, pokazao je da je građanski aktivizam moguć i moćan. PRAGG Festival „Živimo aktivizam„, završen danas (05.07.2024.), istakao je uspjehe građana/ki iz Gračanice, Gradačca, Bijeljine, Trebinja iTešnja. Za mnoge od njih, ovi projekti nisu bili samo inicijativekoje su trebale odobrenje i finansijsku podršku, već velikaživotna pobjeda i motivacija za daljnje aktivno učešće u odlučivanju o kvaliteti njihovog života.

Tako je u saradnji sa udruženjem žena sa invaliditetom Impuls uBijeljini napravljen prvi korak ka inkluzivnom društvu kroz podršku ostvarenju prava na personalnu asistenciju za osobe s invaliditetom, gdje su  lokalne vlasti prepoznale važnostrješavanja ovog problema i jednoglasno usvojili Odluku o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite. Osim toga, pružena je podrška još jednoj kampanji koju je pokrenula grupaorganizacija okupljenih oko Fondacije LARA, a za unapređenjeprava žena žrtava nasilja.

U značajnom iskoraku ka poboljšanju prilika za mlade, u Gradačcu su se lokalni mladi aktivisti, na čelu sa Udruženjem KULT Gradačac, izborili za donošenje odluke o izradi Strategijeza mlade za period 2024.-2027. godine, kao i povećanjebudžetskih sredstava za mlade za 2024. godinu.

Nezaobilazan je i trijumf Udruženja mladih Babića „Sijedi krš“koji su u izborili za to da Grad Gračanica, kao i Ministarstvo za obrazovanje i nauku TK izdvoje sredstva za izgradnju igralištaispred područne škole u MZ Babići, čiji je završetak planiran do 2024. godine.

KampanjaJednake prilike, jednaki snovikoju sprovodi, između ostalih, Udruženje mladih Forte, rezultirala je značajnimnapretkom kada je općina Tešanj prihvatila inicijativu za rješavanje problema osoba sa invaliditetom kao neizostavan dioplaniranja budžeta za sljedeću godinu i ovom odlukom pokazalaopredjeljenje da nastavi stvarati inkluzivno okruženje za svesvoje građane i građanke.

Najnoviji uspjeh PRAGG projekta zabilježen je i u Trebinju, gdje će do kraja ljeta naselje Varina Gruda dobiti novo, sigurnoigralište za djecu, a sve zahvaljujući aktivizmu roditelja isaradnji sa lokalnom vlasti, koji nisu željeli da njihova djecanemaju osnovno pravo, pravo na igru i siguran prostor!

Kao dio podrške svim procesima, gdje je nedostajalo iskustva, znanja i formalno-pravnih koraka da se inicijative dovedu do faze usvajanja, PRAGG je kontinuirano radio na jačanjukapaciteta građana i OCD gdje je učešće uzelo više od 120 osoba; a posebno su bile zanimljive i radionice o korištenjuformalnih konsultacijskih

Reklame

Povezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužilaštvo mejlove predstavlja kao zvanične dokumente

SARAJEVO – U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...

Nastavlja se suđenje Dodiku u Sudu BiH

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS-a...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име