23.2 C
Bijeljina
петак, септембар 20, 2024
NaslovnaVijestiRuska stranka iz Niša za 7 glasova prešli preko cenzusa: Opozicija tvrdi...

Ruska stranka iz Niša za 7 glasova prešli preko cenzusa: Opozicija tvrdi da je sve namješteno

Datum:

Vlast i opozicija i dalje vode bitku ko će formirati vlast u Nišu nakon izbora koji su održani 2. juna. I dok traje pravna borba, niški opozicionari nastavljaju sa iznošenjem podataka u javnosti koji, kako navode, dokazuju izborne neregularnosti. Jedan od primera je i slučaj Ruske stranke koja je, kako se ističe, na sumnjiv način dobila sedam dodatnih glasova po okončanju izborne noći samim tim i ključni mandat za formiranje većine u lokalnom parlamentu.

U noći nakon izbora, u pet sati ujutru, GIK je utvrdio da opozicija ima većinu za formiranje vlasti, ali se nakon toga dogodio preokret – brojalo se novih 9 džakova s glasovima, a na hitnoj sednici je doneta odluka da SNS i Ruska stranka imaju dovoljan broj mandata da obezbede vlast. Naime, kopernikanski obrt obezbeđen je uz mandat Ruske stranke, za koji joj bilo potrebno dodatnih sedam glasova, a koja je potom dala podršku SNS. Opozicija tvrdi da sve što se desilo predstavlja štelovanje rezultata i do detalja objašnjava kako je teklo prebrojavanje glasova i izmena volje birača.

Kandidat za gradonačelnika na izborima Đorđe Stanković objasnio je kako je fukcionisao mehanizam prekrajanje volje u Nišu i taksativno naveo šta je sve sporno s novim rezultatima izbora.

Prema prvim podacima, opozicija je pobedila za jedan mandat, ali su prema rečima Stankovića tek onda krenule mahinacije: prepravljani su glasovi Ruskoj stranci i odjednom se brojalo devet džakova, koje nisu u prvi mah.

Najbolji primer kako su prepravljani zapisnici predstavlja dokaz na kojem se vidi kako je broj glasova Ruske stranke povećan sa 5 na 6, i to tako što je neko hemijskom olokvom fizički prepravio ovaj zapisnik.

Sve to se dešavalo posle pet sati ujutru, kada je GIK prekinuo sa radom, da bi se ubrzo održala sednica GIK i proglasili novi rezultati.

“Mi smo pobedili, a sada su dali sve od sebe da našteluju rezultate. Tesna je većina u celoj priči, mali broj glasova odlučuje. Prema D’ontovom sistemu raspodele glasova i matematičkim podacima imate situaciju da Ruska stranka za 7 glasova dobija mandat, a SNS gubi. Kada su oni u GIK-u shvatili u tri ujutru da nikako ne mogu da dođu do 31 mandata ni sa Ruskom strankom, prekinuli su izborni proces, rekli da su to zvanični rezultati, dali informaciju da je sve završeno, a kada su svi otišli kući uzeli su 9 džakova i počeli su da prave statističke procene kako da naprave da i SNS i Ruska stranka imaju svoje odbornike i mandate”, rekao je Stanković.

On je objasnio da je to prekrajanje volje i da je time kupljeno nekoliko sati.

“Nova sednica GIK-a zakazana je u 12 sati, ali suština je da su svi objavili ono što je bilo u 5 ujutru, odnosno da SNS nema većinu. Zapisnici su prekrajani, tačno se vidi da je broj od pet glasova koje je imala ruska stranka prepravljen na šest. Ovo je suštinski pobeda opozicije”, naglasio je Stanković u izjavi za Novu.

Ruska stranka za svega 7 glasova iznad cenzusa

Na konferenciji za medije u sredu, predstavnici opozicije, konkretno Đorđe Stanković objavio je da je Ruska stranka za svega 7 glasova iznad cenzusa. Podsetio je i da je protiv ove partije podneta krivična prijava još 21. maja, da institucije ništa nisu učinile i da im na kraju mandat dodeljen za svega 7 glasova.

“Konstatovane su nepravilnosti na 52 biračka mesta, a sada ćete videti kako to izgleda. Vi imate na ovom spisku da piše da imaju 5 glasova, a onda ispravljeno da piše da imaju 6. Oni su Rusku stranku podigli da svega 7 glasova iznad cenzusa. Evo vidite, u 2 ujutru, imate situaciju da na 75% biračkih mesta ruska stranka i SNS imaju 30 mandata, a u 2.32 Ruska stranka na promilu 1,09% gubi svoj mandat”, ispričao je Stanković i dodao:

“U 2.45 sati to tako ostaje jer se povećava procenat izašlih, ali se međutim dešava da po D’ontovom sistemu ako Ruska stranka uđe ona njima uzima mandat i dešava se to. SNS gubi mandat, Ruska gubi mandat, a u 5 sati ujutru nije više moglo da se desi da se dese promene. “, objasnio je Stanković.

I vlast i opozicija proglasili pobedu

Podsetimo, opozicija je u nedelju uveče proglasila pobedu, koju su potvrdili i u ponedeljak ujutru. Tada je objavljeno da lista oko doktora Dragana Milića, Ujedinjenih, Kreni-promeni i koalicije NADA ima većinu od 31 odbornika u Skupštini grada Niša.

U ponedeljak oko podneva GIK je doneo odluku da dodeli još jedan mandat SNS, a njima se nakon toga pridružio i budući odbornik Ruske stranke Tihomir Perić koji je najavio koaliciju i većinu SNS.

Predstavnici opozicije su tražili uvid u birački materijal od GIK-a, ali od tada se dešavaju brojne opstrukcije.

Doktor Dragan Milić saopštio je da opozicija neće pristati na nove izbore i da je utvrđeno da SNS nema većinu.

„Budite ozbiljni, nemojte na Nišu da polomite zube i da zbog Niša izgubite vlast u celoj Srbiji. Pokažite da ste vitezovi i priznajte da ste izgubili“, saopštio je između ostalog MIlić na konferenciji u sredu.

Sa druge strane, naprednjaci poručuju da su oni potpuno legalno ostvarili pobedu i da opozicija mora njima da čestita.

Reklame

Povezane vijesti

Pada odluka o obaveznom služenju vojske: Vučić najavio i kakva će ona biti

Vlada Srbije danas će doneti konačnu odluku o obaveznom...

Prosvetari u Srbiji najavili novi protest i obustavu nastave

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti održali su sastanak...

Žena Sergeja Trifunovića otkrila nove detalje o glumcu: „Ne oseća se dobro“

Glumac Sergej Trifunović bio je uhapšen na hrvatskoj granici,...

Grom udario u avion, otkazan let iz Dubrovnika u SAD

Let United Airlinesa iz Dubrovnika u SAD je otkazan,...

Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj

BEOGRAD - Vlada Srbije donijela je odluku da se...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име