23.8 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRepublika SrpskaVjerovali ili ne: Ima proizvoda u BiH čije cijene padaju

Vjerovali ili ne: Ima proizvoda u BiH čije cijene padaju

Datum:

Iako se gotovo svakog mjeseca bilježi rast cijena osnovnih životnih namirnica, statistika pokazuje da je u junu ove godine došlo do pada nekih cijena u BiH.

Osim hrane i pića, padale su i cijene odjeće i obuće.

Potrošačke cijene

Kako stoji u podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu 2024. u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile pad za 0,5 odsto.

U junu ove godine u odnosu na mjesec prije u prosjeku je zabilježen pad cijena hrane i bezalkoholnih pića za 0,9 odsto, odjeće i obuće za 2 odsto, stanovanja i režijskih izdataka za 0,3 odsto i prevoza za 1,4 odsto.

Rasle su cijene, kako je prikazano u podacima, alkoholnih pića i duvana za 0,2 odsto, zatim u odjeljku zdravstva za 0,1% odsto rekreacije i kulture za 0,2 odsto, obrazovanja za 0,1 odsto, restorana i hotela za 0,7 odsto te ostalih dobara i usluga za 0,1 odsto.

Ako posmatramo godišnji nivo cijena, u junu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine ona je viša za 1,6 odsto. Prosječan rast cijena zabilježen je kod hrane i pića za 0,3 odsto, alkoholnih pića i duvana za 4 odsto, stanovanja i režijskih izdataka za 1,1 odsto, namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće za 0,8 odsto, zdravstva za 3,3 odsto, prevoza za 3,2 odsto, komunikacija za 1,6 odsto, rekreacije i kulture za 4,2 odsto obrazovanja za 1,9 odsto, restorana i hotela za 7,3 odstodok su cijene ostalih dobara i usluga više za 5,2 odsto. Prosječan pad cijena zabilježen je samo kod obuće i odjeće – za 8,8 odsto.

Provjerili smo i kako su rasle cijene nekih od osnovnih životnih namirnica. Za kilogram riže u junu ove godine izdvajalo se 4,60 KM, odnosno 20 feninga više nego u istom mjesecu prošle godine, kada se taj proizvod mogao kupiti za 4,40 KM.

Vratimo li se nekoliko godina unazad, vidimo kako su svi proizvodi bili značajno jeftiniji, pa i riža. Naprimjer, u junu 2019. godine, prije početka drastičnih poskupljenja, za kilogram riže izdvajale su se 3 KM, što je 1,60 KM manje u odnosu na cijenu koju izdvajamo sada. Prosječna cijena kilograma hljeba od pšeničnog bijelog brašna u junu ove godine bila je 3,60 KM. Prošle godine taj proizvod mogao se kupiti za 3,40 KM, a pet godina prije, odnosno 2019., za 2,20 KM. Upoređivanjem kretanja cijena vidimo da za kilogram hljeba prosječno izdvajamo 1,40 KM više danas u odnosu na 2019. U vrhu liste proizvoda kod kojih je zabilježen rast cijena je i meso.

Statistika pokazuje da smo u junu za kilogram junetine bez kosti prosječno izdvajali 20 KM, lani u istom mjesecu 19,40 KM, a 2019. godine 13,30 KM, odnosno 6,70 KM manje nego ove godine. Kilogram svinjetine s kostima je s 8,20 KM (koliko je stajao 2019.) skočio na 11,40 KM, dok je cijena svježe piletine po kilogramu prosječno rasla s 4,70 KM na 6,60 KM. Mlijeko u tetrapaku poskupjelo je za 0,90 KM. U junu 2019. stajalo je 1,40 KM a u istom mjesecu ove godine 2,30 KM.

Namirnica koja je rekorder kada govorimo o drastičnim skokovima cijena je ulje. Prije otprilike dvije godine za litru ulja bilo je potrebno izdvojiti blizu šest maraka. Na svu sreću, cijena je danas znatno pristupačnija nego te 2022., ali opet je viša nego 2019. Naime, za litru ulja u junu, pokazuje službena statistika, bilo je potrebno izdvojiti 2,60 KM, odnosno 0,70 KM više nego u istom mjesecu 2019. Ali, u odnosu na prošlu godinu, litra ulja pojeftinila je za 0,50 KM.

Kokošja jaja su po komadu skuplja za 0,10 KM nego prije pet godina. Mijenjala se i cijena maslaca, po kilogramu je danas skuplji za 7,40 KM nego prije pet godina. Cijena omiljenog napitka građana takođe je doživjela promjenu, naravno, naviše. S 13,30 KM, koliko je bilo potrebno izdvojiti za kilogram mljevene kafe, cijena se “popela”na 18,20 KM. Preračunamo li cijene, vidimo kako smo u pet godina za istu količinu kafe izdvajali oko pet maraka više (preciznije 4,90 KM).

Rast troškova

I ova statistika pokazuje kako troškovi života iz mjeseca u mjesec rastu, dok prosječne plate mogu pokriti sve manje troškova jedne porodice. Podsjetimo, potrošačka je korpa u julu iznosila gotovo 3.000 KM, što je više od dvije prosječne plate, prenosi Večernji list.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za jul 2024. iznosi 2.977,80 KM, dok je prosječna plata isplaćena u FBiH u maju ove godine iznosila 1.384 KM (posljednji podatak koji je objavio Zavod za statistiku).

Reklame

Povezane vijesti

Pljušte krivične prijave zbog Gradskog groblja u Banjaluci

Krivične prijave zbog Gradskog groblja podnijeli su kako Draško...

Stanivuković u Kolima: Pred ljude dolazimo sa djelima

BANJALUKA - Nalazimo se u prelijepoj mjesnoj zajednici, u...

Dr Lazić uputio apel nadležnima: Pomozimo semberskim mljekarima

"Javno apelujem na sve nadležne institucije, a prije svega...

Dodik: Krišto se ponaša kao nenavođena raketa"

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske komentarišući to...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име