17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRepublika SrpskaSenat podržao inicijativu višečlanih porodica za besplatno studiranje

Senat podržao inicijativu višečlanih porodica za besplatno studiranje

Datum:

BANJALUKA – Senat Univerziteta u Banjaluci jednoglasno je podržao inicijativu za oslobađanje plaćanja školarine za studente iz višečlanih porodica koji studiraju na ovom univerzitetu, a koju je uputilo Udruženje porodice sa četvoro i više djece grada Banjaluka.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, istakao je poslije 109. sjednice Senata Univerziteta u Banjaluci da je ova inicijativa razmatrana i da je podržana.

„Podržana je od strane svih naših članova senata, odnosno od strane svih dekana i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Mi ćemo tu odluku koja je jednoglasna uputiti na Upravni odbor koji je već sljedeće sedmice i ja očekujem da će i Upravni odbor donijeti pozitivnu odluku“, istakao je Gajanin.

Podsjećamo, „Nezavisne novine“ su ranije pisale o ovoj temi, a kako je rekao Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece grada Banjaluka, dopis su uputili i nadležnom ministarstvu i Univerzitetu.

„U kontaktu sa našim članovima ustanovljeno je da djeca iz višečlanih porodica imaju poteškoće pri finansiranju redovnih studija, uzimajući u obzir situaciju u našoj državi i troškove života koji su svaki dan sve veći. Naše udruženje već niz godina traži način kako pomoći sistemu, a i društvu, da omogućimo što kvalitetniji život višečlanim porodicama“, navedeno je u inicijativi.

Kako je rekao Radovanović, prihvatanje inicijative bi značilo višečlanim porodicama.

„Svaki vid pomoći dobro dođe, pogotovo kada vidite kakva je situacija“, istakao je on.

Jedan od roditelja čiji je sin ove godine upisao Medicinski fakultet u Banjaluci kaže za „Nezavisne novine“ da je njegov sin odmalena želio da studira medicinu. Ove godine je bio na prijemnom, međutim nije uspio da bude na budžetu, već je na samofinansiranju.

„Ja se nadam da će ljudi koji odlučuju, koji sjede u institucijama, koji govore o pronatalitetnoj politici razmisliti i ovome. Ja imam još troje djece, a tu su i škola, ljekari, život generalno, i još moram platiti školarinu 4.000 KM, a samo tokom upisa 1.000 KM. To je stvarno puno i za onoga ko ima jedno ili dvoje djece, a pogotovo za nekoga ko ima četvoro djece“, kaže ovaj roditelj za „Nezavisne novine“.

 

Reklame

Povezane vijesti

Dragan Gajić na tribini u Gornjoj Trnovi: Imam svoj plan za Ugljevik

U selu Gornja Trnova večeras je održana koaliciona tribina...

Ustavni sud BiH: CIK i Sud BiH nisu smjeli zabraniti SDS-u učešće na izborima

SARAJEVO – Srpska demokratska stranka (SDS) trebala je da...

Pljušte krivične prijave zbog Gradskog groblja u Banjaluci

Krivične prijave zbog Gradskog groblja podnijeli su kako Draško...

Stanivuković u Kolima: Pred ljude dolazimo sa djelima

BANJALUKA - Nalazimo se u prelijepoj mjesnoj zajednici, u...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име