12.1 C
Bijeljina
понедељак, септембар 16, 2024
NaslovnaVijestiRepublika Srpska"Plate kasne pola godine, ali štrajk nije opcija" Sindikat upozorava da "Šumama...

„Plate kasne pola godine, ali štrajk nije opcija“ Sindikat upozorava da „Šumama RS“ prijeti kolaps, a Srpskoj socijalni nemiri

Datum:

Kolaps, socijalni nemiri, totalno uništenje šuma, koje su najveći prirodni resurs Republike Srpske – takav će biti rasplet ukoliko se  nadležne institucije hitno ne uključe u rješavanje nagomilanih problema u Javnom preduzeću „Šume RS“, upozoravaju sindikalci.

Kako je saopšteno iz Sindikata zaposlenih u Javnom preduzeću šumarstva “Šume RS”, u 14 organizacionih jedinica, od ukupno 32 koliko ih ovo preduzeće ima, plate kasne mjesecima.

U 8 organizacionih dijelova isplaćena plata za jun, 3 su isplatila zaradu za maj, 3 za april, a 4 su uspjela da izmire tek februarsku platu – navode sindikalci.

I to nije sve,  još veća su dugovanja prema izvođačima radova, lokalnim zajednicama i dobavljačima, što je, kako smatra lider ovog sindikata Blažo Prodanović, loš znak, jer je pitanje da li se u takvoj situaciji radnici uopšte mogu nadati skorijoj isplati zaostalih plata.

“Džaba štrajkovati kad para za plate nema”

Iako u nekim šumarijama plate kasne i po pola godine, Prodanović smatra da “štrajk nije opcija”.

Ne vrijedi štrajkovati kad para za plate nema. Štrajk bi samo dodatno zakomplikovao situaciju, pogotovo u organizacionim jedinicama, koje se bore da nekako opstanu i da isplaćuju plate, makar i sa zakašnjenjem – kaže Prodanović za Srpskainfo.

On dodaje da će štrajk ipak uslijediti, ukoliko “nadležni” ne shvate ozbiljno upozorenja sindikata.

Ako je suditi po tonu saopštenja, koje je izdato nakon sastanka sa poslovodstvom, radnici “Šuma RS” su zabrinuti ne samo za svoje plate, nego i za sudbinu preduzeća, koje grca pod teretom nagomilanih problema.

Preduzeće koje upravlja najvećim prirodnim resursom Republike Srpske, šumama koje se prostiru na skoro milion hektara, do ivice kolapsa je dovedeno, kako tvrde sindikalci, zbog lošeg upravljanja od strane poslovodstva i Nadzornog odbora “Šuma RS”, ali i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Kadrovi se ne biraju po stručnoj sposobnosti i znanju već po stranačkoj opredijeljenosti. U posljednjim godinama iz preduzeća odlaze stručni radnici a njihova mjesta popunjavaju nestručni, a podobni. Veliki problem je i priznavanje diploma sa privatnih fakulteta – navode u sindikatu i tvrde da na sve ovo ukazuju godinama, ali da nikog nije briga uza to.

Što se radničkih prava tiče, situacija u ovom preduzeću sa 4.600 zaposlenih, dodatno se zakomplikovala nakon povećanja minimalca na 950 KM, što je dovelo do “uravnilovke”.

– Povećanjem minimalne plate u RS, gdje su nekvalifikovani radnici i radnici sa srednjom stručnom spremom isto plaćeni, pa je tako 72 odsto od ukupnog broja zaposlenih na minimalcu. To značajno utiče na radni elan i odliv vrijednih i sposobnih radnika– upozoravaju sindikalci.

Koncesije i uništenje šuma

Povećanje minimalne plate prouzrokovalo je veće rashode za 7,2 miliona KM na godišnjem nivou, dok sa druge strane nisu obezbijeđeni dodatni prihodi, ističu sindikatu i postavljaju pitanje da li je cilj svega navedenog da preduzeće propadne.

Da li je cilj da se ovo preduzeće propadne i da jedini izlaz bude koncesija? Upozoravamo vas da su koncesije šumarstva u okruženju rezultirale totalnim uništenjem tog resursa i radikalnim smanjenjem broja radnika – upozoravaju sindikalci.

Dodaju da je posljednji trenutak da se insititucije Republike Srpske uključe u rješavanje dugogodišnji problema.

Ukoliko se to ne desi, preduzeće neće moći da podnese teret dugogodišnjeg lošeg poslovanja, što će neminovno dovesti do socijalnih nemira i svih drugih vidova sindikalne borbe – navodi se u saopštenju.

S obzirom na broj zaposlenih u “Šumama RS”, koje imaju organizacione jedinice širom Srpske, kako kažu u ovom Sindikatu za Srpskainfo, to bi neminovno značilo da bi, u slučaju kolapsa u “ovom preduzeću, socijalni nemiri zahvatili veći dio Republike Srpske

Reklame

Povezane vijesti

Marković tvrdi da je za svako odijelo dao Zeljkoviću devet maraka

BANJALUKA - Saša Marković, vlasnik agencije "Travel 4 Fun",...

Jelena Trivić: Milorad Dodik pokazuje da uvijek može gore

BANJALUKA - Kada mislite da ne može gore, Milorad...

Ukradena slova se vratila u Ćirilični park u Banjaluci

BANJALUKA - Iako snimci jasno pokazuju da su slova...

Ponovo u funkciji punktovi za vađenje krvi u Banjaluci

BANJALUKA - Ponovo su u funkciji punktovi za vađenje...

Imamo li razloga za stra od poplava?

BANJALUKA - Pratimo vodostaje rijeke, nemamo za sada problema....
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име