14.9 C
Bijeljina
петак, септембар 20, 2024
NaslovnaVijestiRepublika SrpskaOboreni rekordi za Banjaluku: najtopliji avgust, najtoplije ljeto, najviše tropskih dana i...

Oboreni rekordi za Banjaluku: najtopliji avgust, najtoplije ljeto, najviše tropskih dana i noći

Datum:

Posle vrlo toplog jula, vrućine su se nastavile i u avgustu. Avgust 2024. bio je vrlo topao u celom regionu. Sa srednjom mesečnom temperaturom u Banjaluci od 25.8˚S ovo je bio najtopliji avgust od kad se vrše merenja.

Avgust 2024. je 3.6˚S topliji od proseka, a čak je bio i 1.3˚S topliji od prethodno najtoplijeg avgusta iz 2012. godine. Takođe, oboreni su rekordi i za srednju minimalnu i srednju maksimalnu temperaturu.
Na slici su prikazane srednje temperature u 10 najtoplijih avgusta u Banjaluci. Od deset najtoplijih, čak 9 je iz perioda posle 2000. godine.

*podaci se odnose na period od 1961. do danas
U avgustu 2024. u Banjaluci je registrovana pojava 30 tropskih dana (dani sa temperaturom iznad 30˚S). Jedino je 20. jula maksimalna temperatura bila malo ispod 30 ˚S (28.9˚S). Ovo je najveći broj tropskih dana u jednom mesecu. Prethodno najveći broj tropskih dana u avgustu u Banjaluci, a i u pojedinačnom mesecu, iznosio je 27 i registrovan je u avgustu 2012.
U Bijeljini i Rudom registovana je pojava čak 31 tropskih dana, svakog dana u mesecu temperatura je prelazila iznad 30 stepeni!

Apsolutno maksimalna temperatura za avgust mesec nije dostignuta, ali i pored toga ovo je bio najtopilji avgust od kada se vrše merenja. Apsolutni maksimum za Banjaluku za avgust iznosi 41.8˚S iz 2017. godine, a ove godine 39.8˚S.
Posebno je zanimljiva pojava tropskih noći (minimalna temperatura iznad 20˚S tokom cele noći). Prethodno najveći broj tropskih noći u avgustu mesecu u Banjaluci je iznosio 5 iz 2018. a ove godine je registrovana pojava čak 9 tropskih noći.

LETO 2024.
Sve ukupno ovo leto (jun, jul, avgust) sa srednjom temperaturom od 24.8˚S je bilo najtoplije leto u Banjaluci od kako se vrše merenja. Pojedinačno jul i avgust su bili najtopliji ikada takođe. Celo leto je bilo čak 2.8˚S stepeni toplije od proseka.
Na slici su prikazane srednje temperature u 10 najtoplijih leta u Banjaluci. Svih deset je iz perioda posle 2000. godine.


Ovo je leto sa najvećim broj tropskih dana, čak 70! Prethodni maksimum je zabeležen u leto 2012. kada je bilo 67 tropskih dana.
Na slici ispod je prikazan broj tropskih dana tokom leta od 1961. godine do danas gde si vidi izrazit porast broja tropskih dana posle 2000. godine.

Broj tropskih noći je premašio sva očekivanja! Prethodno najveći broj tropskih noći tokom leta zabeležen je 2010. i 2012. kada je bilo 9 tropskih noći, a ove godine u Banjalu tokom leta zabeleženo je čak 30 tropskih noći!
Na slici ispod je prikazan broj tropskih noći tokom leta u Banjaluci od 1961. godine do danas.

Reklame

Povezane vijesti

Dragan Gajić na tribini u Gornjoj Trnovi: Imam svoj plan za Ugljevik

U selu Gornja Trnova večeras je održana koaliciona tribina...

Senat podržao inicijativu višečlanih porodica za besplatno studiranje

BANJALUKA – Senat Univerziteta u Banjaluci jednoglasno je podržao...

Ustavni sud BiH: CIK i Sud BiH nisu smjeli zabraniti SDS-u učešće na izborima

SARAJEVO – Srpska demokratska stranka (SDS) trebala je da...

Pljušte krivične prijave zbog Gradskog groblja u Banjaluci

Krivične prijave zbog Gradskog groblja podnijeli su kako Draško...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име