19.9 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRepublika SrpskaBosančić: Donošenje zakona isključivo u skladu s Ustavom i zakonskim propisima

Bosančić: Donošenje zakona isključivo u skladu s Ustavom i zakonskim propisima

Datum:

SARAJEVO – Niko, pa ni direktor „Službenog glasnika“ ne može da ospori objavljivanje zakona koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, rekao je juče generalni sekretar Skupštine Srpske Boran Bosančić, svjedočeći na ročištu pred Sudom BiH u procesu protiv predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora „Služenog glasnika“ Milošu Lukiću.

Bosančić, koji je predsjednik Upravnog odbora „Službenog glasnika“, rekao je tokom saslušanja da takozvani bonski zakljčuci nisu objavljivani u bilo kojem aktu u Republici Srpskoj i da ih je pročitao na stranici OHR-a.

„Direktor ‘Službenog glasnika’ nema mogućnosti da ospori objavljivanje zakona koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske pa ni onih usvojenih na posebnim sjednicama, uključujući i one usvojene na sedmoj i osmoj“, rekao je Bosnačić koji je salušan kao svjedok drugooptuženog Lukića.

On je istakao da je na dvije posebe sjednice ispoštovana zakonska procedura i da u Narodnu skupštinu Srpske nije stigao nijedan dokument OHR-a koji se odnosi na visokog predstavnika i OHR-a.

Bosančić je ukazao i da predsjednik Narodne skupšine Republike Srpske nema ovlaštenja da stopira predložene zakone.

Pojasnio je da se u „Službenom glasniku“ objavljuju zakoni nakon što se usvoje, ali da ih prije objavljivanja potpisuje predsjednik Republike Srpske.

„Niko nema ovlaštenja da stopira proceduru objavljivanja usvojenih zakona, jer ako bi to uradio bio bi to napad na ustavni poredak“, naveo je Bosančić, prenosi Srna.

On je napomenuo da to pravo nema ni direktor „Službenog glasnika“, te da zakoni moraju da budu objavljeni u istom sadržaju kako su usvojeni.

Bosančić je istakao da Kancelarija visokog predstavnika ne može da naredi da se zakonska rješenja ne objavljuju, te da to nije propisano nadležnostima ni visokog predstavnika, ni OHR-a.

On je dodao da je predsjednik Republike Srpske dužan da u roku od sedam dana potpiše akta koja usvoji Narodna skupština.

Bosančić je naveo da su stavovi Narodne skupštine Srpske u vezi sa legalitetom i legitimitetom visokog predstavnika u BiH poznati i da je on uglavnom djelovao štetno po Republiku Srpsku.

On je istakao da OHR ne može da donosi zakone koji se odnose na Republiku Srpsku i da je procedura donošenja zakona definisana zakonima Srpske i njenim Ustavom.

Kada je riječ o Ustavnom sudu BiH, Bosančić kaže da je BiH trebala u roku od pet godina da riješi pitanje izbora stranih sudija i usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, ali da još to nije učinjeno.

On je konstatovao da su odluke Ustavnog suda BiH uglavnom na štetu interesa Republike Srpske, a naročito kada je riječ o stavovima u vezi sa imovinom.

Bosančić je potvrdio da na njega nije bilo nikakvih pritisaka u radu ni kao predsjednika Upravnog odbora „Službenog glasnika“, ni generalnog sekretara Narodne skupštine.

 

Reklame

Povezane vijesti

Senat podržao inicijativu višečlanih porodica za besplatno studiranje

BANJALUKA – Senat Univerziteta u Banjaluci jednoglasno je podržao...

Ustavni sud BiH: CIK i Sud BiH nisu smjeli zabraniti SDS-u učešće na izborima

SARAJEVO – Srpska demokratska stranka (SDS) trebala je da...

Pljušte krivične prijave zbog Gradskog groblja u Banjaluci

Krivične prijave zbog Gradskog groblja podnijeli su kako Draško...

Stanivuković u Kolima: Pred ljude dolazimo sa djelima

BANJALUKA - Nalazimo se u prelijepoj mjesnoj zajednici, u...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име