14.3 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRegionZlatko vozio bicikl 700 kilometara do Jasenovca: Poklonio sam se Svetim moštima...

Zlatko vozio bicikl 700 kilometara do Jasenovca: Poklonio sam se Svetim moštima mučenika jasenovačkih

Datum:

Istoričar iz Paraćina Zlatko Jovanović ostvario je sebi postavljeni cilj: na biciklu je od svog rodnog grada prešao 700 kilometara do Jasenovca i poklonio se nevinim žrtava monstruoznog logora smrti.

“Ispunio sam svoju davnašnju želju i poklonio se Svetim moštima mučenika jasenovačkih. Do sada nisam znao koliko je bio veliki kompleks nekadašnjeg logora… Jezivo… Odao sam poštu stradalima kod monumentalnog spomenika “Kameni cvet”, a sve ono što sam u Jasenovcu i na putu do njega vidio, pamtiću cijelog života”, rekao je profesor Jovanović koji se vozom vratio u Paraćin.

“Dvije noći prespavao sam u manastirskom konaku za goste. Uspio sam da obiđem cijeli logorski kompleks, najprije “Kameni cvet”, potom Muzej u koji je ulaz besplatan. Posjetio sam i mjesto gdje su ubijani Romi, takozvano romsko groblje, kao i jezivu “topolu smrti” na kojoj su ustaše mučile i vješale logoraše, a koja se nalazi prekoputa Jasenovca, na drugoj obali rijeke Save”, kaže Jovanović.

Prethodno je, takođe dva dana, proveo u Pakracu, gdje je sedište Eparhije pakračko-slavonske i gdje je srdačno dočekan od sveštenstva Sabornog hrama Svete Trojice.

U samom naselju Jasenovac, kako kaže, dočekalo ga je sestrinstvo manastira sa igumanijom Serafimom.

„Otac Aleksandar bio je oduševljen mojom misijom, pogotovu što putujem biciklom. Uz blagoslov odsutnog vladike, srdačno sam dočekan i ugošćen. Posjetio sam Vladičanski dom, vidio biblioteku sa knjigama čak iz 15. vijeka. Obišao sam Saborni hram posvećen Svetoj Trojici koji se upravo obnavlja i paraklis Blagoveštenja Presvete Bogorodice – kapelu Vladičanskog doma. Na liturgiji sam upoznao Srbe koji žive u Pakracu, a sveštenik Igor vodio me je u selo Kusonje kod sebe kući. Pokazao mi je dva bunara u koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata bacali poluubijene Srbe. Crkva u tom selu je tada zapaljena i nikada nije obnovljena”, ispričao je sagovornik Novosti.

Reklame

Povezane vijesti

Sergej Trifunović mora da napusti Hrvatsku

Nakon što je zbog vređanja policije dobio uslovnu kaznu...

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...

Sergej Trifunović iznerviran napustio sud, ostao bez pasoša

SPLIT - Sergej Trifunović oko ponoći je ponovno uhapšen...

Zabranjen saobraćaj na više lokacija u Novom Sadu

Zbog radova na nekoliko lokacija u Novom Sadu biće...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име