12.1 C
Bijeljina
понедељак, септембар 16, 2024
NaslovnaVijestiRegionVučić na Gučevu, specijalci mu pokazuju kako izgleda baza za diverzanta FOTO

Vučić na Gučevu, specijalci mu pokazuju kako izgleda baza za diverzanta FOTO

Datum:

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Gučevu taktičko vojnoj vežbi.

Predsednik prisustvuje i tehničko-taktičkom zboru, te predstavljanju naoružanja a specijalci VS pokazali su mu zamke i trapove u kojima mogu da hvataju čak i divlje svinje u svrhu preživljavanja – odnosno samostalne ishrane u prirodi.

Reč je o specijalcima, stručnjacima za preživljavanje u prirodi koji su predsedniku prikazali kako im izgleda baza za diverzanta sakrivena usred šume, potpuno neprimetna.

Znaju da izaberu jestive pečurke, da uhvate zeca, fazana, i druge divlje životinje, spreme čaj od lekovitog bilja, džem od šipurka, zatim da uhvate ribu a predsedniku su ponudili da proba šarana, riblju čorbu, gulaš od zeca i fazana… Imaju i odeljak za sušenje i dimljenje mesa, zatim verige, pa pekaru na otvorenom za pečenje hleba pa se predsednik usred šume počastio tek pečenim, svežim hlebom…

Obuka za preživljavanje u prirodi traje dve nedelje na šta je Vučić rekao da ovo ne bi ni za dva meseca naučio…

Predsednik Srbije položio venac na Spomen-kosturnicu „Gučevo“

Vučić je na početku položio venac na Spomen-kosturnicu „Gučevo“ u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih vojnika, izginulih 1914. godine tokom Bitke na Drini.

„Iako su mnoga teška poglavlja naše istorije odavno zatvorena, mi ih i dalje pamtimo i odajemo počast onima koji su dali život za Srbiju. Neka im je večna slava“, napisao je na Instagramu.

Spomen obeležje kosturnice na Gučevu je podignuto u znak sećanja na borbe vođene u bici na Drini 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata.

U njoj su zajednički sahranjeni posmrtni ostaci oko 4.000 srpskih i austrougarskih vojnika.

Gučevska bitka bila je prva rovovska bitka u Prvom svetskom ratu i trajala je 55 dana, a u narodu je poznata kao „Bitka iznad oblaka“.

Reklame

Povezane vijesti

Beograd dobija novi most i tunel: U toku priprema za jedan od najvećih projekata u poslednjih 50 godina

Gradonačelnik Aleksandar Šapić na sednici Skupštine grada rekao je...

Oglasio se otac Danke Ilić 10 dana pred podizanje optužnice

Rok za podizanje optužnice protiv Dejana Dragijevića iz sela...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име