17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRegionVeliki protest u Beogradu protiv Rio Tinta i kopanja litijuma: Ogroman broj...

Veliki protest u Beogradu protiv Rio Tinta i kopanja litijuma: Ogroman broj građana pristigao na Terazije

Datum:

Veliki protest protiv rudarenja litijuma, “Rio Tinta” i projekta „Jadar“ počeo je u 19 časova u Beogradu. Ogroman broj građana se pod parolom “Rudnika neće biti” okupio na Terazijama, a građani i dalje pristižu na skup. Kako nezvanično saznaje reporterka Nove, nakon govora krenuće se u blokade, iako još uvek nije otkriveno koje tačke će biti blokirane. Sa protesta izveštavaju: Nataša Latković i Valentina Todorović.

Na Terazije stižu i aktivisti sa skupa kod Starog savskog mosta.Građanski aktivisti koji se protive najavljenoj demontaži Starog savskog mosta u Beogradu organizovali su danas protestni skup kod mosta, a odatle će krenuti na protest protiv iskopavanja litijuma, koji se održava na Terazijama.

Učesnici skupa nose crne majice sa napisom „Nećeš kopati“, na kojima se nalazi lik Zorana Radmilovića iz filma Maratonci trče počasni krug, kao i bele majice sa napisom „Budi Zarić“ .

Studenti uputili važnu poruku pred protest

Na platou ispred Filozofskog fakulteta pred veliki protest protiv kopanja litijuma okupili su se studenti iz organizacije „Borba“, ali i drugih, koji su došli da ih podrže.

Studenti su uputili važnu poruku pred protest, a Pavle Cicvarić kaže da borba protiv Rio Tinta jeste politička borba, jer je ova kompanija samo jedno od mnogih zlodela vlasti Aleksandra Vučića.

Beograd 10. avgust 2024. Protest protiv rudarenja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“ u Beogradu, na Terazijama Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Insistira se da se kaže da ovo nisu politički protesti, da su građanski. Suštinski, ne postoji protest koji nije politički, jer je svaki protest izražavanje nekog bunta ili nekog neslaganja, koji se direktno vezuje za politiku jedne ili druge strane. Borba protiv iskopavanja litijuma je neodvojiva od političke borbe. Kada to kazem, mislim i na kritiku trenutne vlasti. Kada bismo posmatrali proces iskopavanja i Rio Tinta, suzili bismo pogled na jednu tačku. Ali, treba da budemo svesni, da vladajući režim sa Aleksandrom Vučićem i ostalim ljudima je sproveo toliko zlodela, a da je Rio Tinto samo jedan deo“, navodi Cicvarić

„Dosta smo pili laži, vreme je da popijete robiju“

Građani su razvili veliki transparent „Dosta smo pili laži, vreme je da popijete robiju“. Okupljeni nose i transparente „Dalje neće moći“, „Rudnika neće biti“, „Srpska seljačka buna“.

Reklame

Povezane vijesti

Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj

BEOGRAD - Vlada Srbije donijela je odluku da se...

Sergej Trifunović mora da napusti Hrvatsku

Nakon što je zbog vređanja policije dobio uslovnu kaznu...

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име