29.3 C
Bijeljina
четвртак, септембар 12, 2024
NaslovnaVijestiRegionStopirano suđenje Urošu Blažiću

Stopirano suđenje Urošu Blažiću

Datum:

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje Urošu Blažiću, optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba.

Porodice stradalih u masakrima u dva sela kod Mladenovca obučene su u crne majice na kojima piše: „Živite“.

Blažićev branilac tražio poverljiv razgovor – sud odobrio

Petar Luković, branilac Uroša Blažića javio se za reč i rekao da juče nije mogao da obavi poverljiv razgovor sa klijentom u pritvorskoj jedinici.

„Dobili su naredbu da Uroš bude premešten u Beograd. Na pitanje po čijoj naredbi i gde se nalazi dobio sam odgovor da to nisu pitanja za sudsku upravu i prekinuta mi je veza. Sudija mi je rekla da razgovor mogu da obavim u prostorijama Okružnog zatvora, ali nisam imao vremena da nabavim dozvolu za posetu i odem za Beograd da obavim poverljiv razgovor od sat vremena. Nisam spremio odbranu, te sam hteo da tražim odlaganje, ali spreman sam da danas prihvatim taj poverljiv razgovor kako se glavni pretres ne bi odložio,“ rekao je.

Sudija je rekla da je braniocu rečeno da će danas vanredno moći da obiđe Blažića do devet časova, a da je Blažić zbog bezbednosti prebačen u Okružni zatvor.

„Branilac je poslednji put obišao Branjenica 5. juna u pritvorskoj jedinici okružnog zatvora,“ rekla je sudija.

Tužilac je rekao da je odbrana imala dovoljno vremena da pripremi odbranu i da je „odlaganje potpuno neprihvatljivo i neosnovano“.

„Ako sud dozvoli razgovor sada, mi ne bismo imali ništa protiv, ako je to u nekom primerenom vremenu, ali da nema odlaganja suđenja,“ rekao je tužilac.

Advokat Nebojša Perović rekao je da poverljiv razgovor nije zakonit u ovom momentu, kao i da je branilac imao dovoljno vremena da pripremi odbranu. On je istakao da je branila morao da bude upoznat sa tim da će da dođe do premeštaja okrivljenog jer se postupak odvija u Specijalnom sudu.

Sud je doneo rešenje da se odobri poverljiv razgovor u trajanju od deset minuta.

Delimično priznao da je počinio masakr

Podsetimo, na pripremnom ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost prvooptuženi je delimično priznao da je počinio masakr, dok je njegov otac negirao krivicu za oružje koje je pronađeno u kući.

Pripremno ročište u ovom predmetu održano je krajem jula u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a zbog veličine sudnice samo četvoro oštećenih je moglo da prisustvuje.

Prethodno je u maju pripremno ročište prekinuto čim su optuženi uvedeni u sudnicu Višeg suda u Smederevu jer su porodice ubijenih i ranjenih nasrnuli na njih.

Predsednica Vrhovnog suda je početkom avgusta donela odluku da se suđenje održi u najvećoj sudnici u zgradi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odnosno u Specijalnom sudu.

Ova sudnica podeljena je na tri dela rešetkama i debelim staklom.

U prvom delu će sedeti sudija, tužioci, advokati i oštećeni i oni će biti rešetkama i staklom odvojeni od Blažića.

Treći deo sudnice je predviđen za publiku.

U ovom sudu novinari mogu da prate suđenje iz media centra, putem video prenosa, potpuno odvojeni od sudnice.

Uroš Blažić je optužen da je 4. maja prošle godine ubio devet i ranio 12 osoba.
Njegov otac Radiša Blažić je optužen za oružje koje je pronađeno u njegovoj kući.

Reklame

Povezane vijesti

Prvi Skywalk u Srbiji biće gotov do oktobra VIDEO

Radovi na vidikovcu na Kablaru biće završeni u oktobru...

Nevjerovatne brojke u Kragujevcu: Ovo je pravi bejbi bum

Prelepe vesti stižu iz kragujevačkog porodilišta, jer je tokom...

Požar na Svetoj Gori: Vatru gase i helikopteri iz vazduha

SOLUN - Na Svetoj Gori, danas je izbio veliki...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име