12.7 C
Bijeljina
петак, октобар 18, 2024
NaslovnaVijestiRegionSrpsko veselje za 100.rođendan kakvo se ne pamti: Ispod šatora 500 zvanica...

Srpsko veselje za 100.rođendan kakvo se ne pamti: Ispod šatora 500 zvanica a na ražnju bik FOTO

Datum:

Starinu Petra Ćirovića iz novovaroškog sela Negbina, Srbija je upoznala pre nekoliko godina, kao jednog vitalnog planinca koji se i u desetoj deceniji po Zlataru vozi kvadom.

Za nekoliko meseci, tačnije baš na Božić on će ako Bog da slaviti, ni manje ni više već okrugli 100. rođendan.

Taj jubilej ali i punoletstvo praunuka Nemanje bili su razlog da Ćirovići ove jeseni kod svoje kuće naprave veliko veselje sa 500 zvanica.

„Bilo je to slavlje koje će se dugo pamiti. Deda Petar je najstariji stanovnik ovog i okolnih sela, sa svojih punih 99 godina i još par meseci koji ga dele do stotke. Lepo je bilo gledati pradedu i praunuka kako zajedno duvaju svećice na rođendanskoj torti. To je pravo bogatstvo, srećna i složna porodica“, kaže za RINU jedna od zvanica ovog nesvakidašnjeg slavlja.

Ispod specijalne šatre postavljene u dvorištu, muzika je svirala skoro dva dana, a nekoliko stotina gostiju uživalo je sa domaćinima Ćirovićima. Sva hrana se spremala kod njih, a za ovu posebnu priliku oni su na ražnju ispekli bika. Pekla su ga tri majstora, a bio je glavna atrakcija na slavlju.

Deda Petar uprkos godinama sve vreme je bio na slavlju, uživajući sa svojim najbližima ali i sa velikim brojem zvanica, rodbinom i prijateljima. Oživeo je uspomene na neka davna vremena, kad je on bio mlad.

Skoro ceo svoj život proveo je u selu Negbina i kaže da tu lepotu i mir ne bi menjao ni za svo blago ovog sveta. Mahom su ljudi u ovom kraju dugovečni, pa im ni korona virus nije mogao ništa. Ipak, za svoju duboku starost kaže da je najviše zaslužna umerenost u svakom smislu i izbegavanje konflikata.

„Samo je važno da čovek živi u miru prvo sam sa sobom, a onda i sa drugima. To vam je onih nekoliko minuta pred spavanje kad zaspite spokojno i potpsisujem da je bilo kakva sikiracija izuzetno štetna po zdrvalje. Sve ove godine pazio sam da ne radim, ono što ne bih voleo drugi meni da učine i eto tako doživeh skoro čitav vek“, kaže starina Petar.

Reklame

Povezane vijesti

AMSS: Na prelazu Sremska Rača teretnjaci čekaju sat vremena

Teretna vozila čekaju na graničnom prelazu Batrovci na izlazu...

Trovanje pečurkama: Šta kažu stručnjaci

Proteklog vikenda u užičku Opštu bolnicu, javilo se šest...

Dječak ubica iz „Ribnikara“ otkrio motiv masakra: „Želio sam da ostanem upamćen“

Dečak ubica iz OŠ "Vladislav Ribnikar" na današnjem suđenju...

Dečak ubica i instruktor „oči u oči“: „K. K. je u streljanu došao pripremljen“

Miroslav Živković, branilac Nemanje Marinkovića instruktora streljane u koju...

Gradonačelnik Loznice podnio ostavku u jeku priče o projektu Jadar

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović podnio je ostavku na to...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име